Jedan od ovogodišnjih kandidata u vatrenoj kuhinji MasterChefa, Matei Negovetić, koji je poznat po tome što u emisiji nije htio pripremati hranu životinjskog podrijetla, podijelio je s nama recept za kremšnite koje će s guštom pojesti vegani, ali i svi ostali. Još odličnih recepata i kulinarskih trikova kandidata koji su ostali u showu potražite u MasterChefu, koji možete gledati od ponedjeljka do četvrtka u 21.20 na Novoj TV.

Ako tražite još "veganskih ideja" Matei, je na svojem blogu Plant Based Full of Taste demonstrirao kako napraviti veganske kremšnite od sastojaka biljnog porijekla poput kokosove kreme, šećera, kurkume, ali i aquafabe – tekućine u kojoj se kuhao slanutak.

Sastojci za 12 kremšnita:

 

2 paketa lisnatog tijesta
1 l biljnog napitka od soje
500 ml biljnog šlaga
250 g šećera
200 ml kokosove kreme
110 g gustina
50 ml aquafabe
sok pola limuna
½ čajne žličice kurkume
šećer u prahu

Slika nije dostupna Hrana i piće Bez namirnica životinjskog porijekla: 2 recepta koji će osvojiti i najveće ljubitelje mesa

Priprema:

1. U posudi pomiješajte 500 ml biljnog napitka od soje, gustin, 200 grama šećera, kokosovu kremu, sok od pola limuna i kurkumu. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

2. U drugi, veći lonac stavite na laganu vatru grijati preostalih 500 ml biljnog napitka od soje. Kad se tekućina zagrije, polako počnite ulijevati pripremljenu smjesu i miješati pjenjačom. Kad ste ulili cijelu smjesu, grijte je na laganoj vatri uz stalno miješanje.

3. Nakon 10 minuta primijetit ćete da se krema zgusnula. Prebacite kremu u posudu i stavite je hladiti u hladnjak. Kremu povremeno promiješajte kako bi se brže ohladila i kako se ne bi stvarale grudice.

Slika nije dostupna Hrana i piće Bez mlijeka i jaja: Najlakši recept za fine tanke palačinke od samo 5 sastojaka

3. Lisnato tijesto odmotajte, izbodite vilicom cijelom površinom da se ne napuhne tijekom termičke obrade i pecite u pećnici oko 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ako možete, pecite ih odjednom, a ako ne, pecite jedno po jedno.

4. U čistu posudu stavite aquafabu i miksajte je ručnim mikserom dok ne dobijete strukturu "snijega od bjelanjaka". Tijekom miksanja dodajte 50 grama šećera žlicu po žlicu kako biste dobili strukturu što sličniju "snijegu". Taj snijeg kuhačom ili žlicom umiješajte u kremu koja se ohladila i vratite je natrag u hladnjak.

5. Jednom lisnatom tijestu odrežite rubove kako bi stalo u pekač u kojem će biti kremšnite. Drugo lisnato tijesto narežite na 12 kvadrata i njih ćete poslagati na vrh kreme.

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako dobra čokoladna torta: Recept za prefinu fantaziju koja se radi bez ijednog jaja

6. Istucite biljni šlag u posudi ručnim mikserom. Ako u kremi postoje grudice, protisnite kremu kroz cjedilo kako biste ih uklonili. U pekač na dno stavite lisnato tijesto (cijelo), zatim nalijte kremu koja se stisnula, te na nju izlijte istučeni šlag i gore poslažite kvadrate od lisnatog tijesta.

7. Držite u hladnjaku minimalno tri do četiri sata kako bi se cijeli kolač stisnuo. Prilikom posluživanja režite između kvadrata lisnatog tijesta i pospite šećerom u prahu. Dobar tek!

Još finih slanih i slatkih recepta bez namirnica životinjskog porijekla pronađite na blogu Plant Based Full of Taste.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju