Cassoulet je tradicionalno francusko jelo sastavljeno od kuhanog graha, peradi i sušenog mesa koje obiluje bjelančevinama.
Riječ je jelu koje datira još iz Srednjeg vijeka, a koje se pripremalo od sastojaka koje se moglo nasumično naći u domovima francuskih seljaka.
Čak tri francuska mjesta tvrde da cassoulet potječe od njih. Toulouse tvrdi da se ovaj grah ne može skuhati bez ovčetine, kuhari u Castelnaudaryju kombiniraju pačetinu i svinjetinu, a stanovnici Carcassonnea preferiraju gusku i jarebicu.
Mi vam donosimo recept za najjednostavniji cassoulet koji se uz malo volje i truda možete pripremiti u vlastitom domu. Imajte na umu da vam je za pripremu potreban lonac poput duch ovena koji možete koristiti na štednjaku, ali u pećnici.
Sastojci za cassoulet:
- 400 g sušenog bijelog graha
- 400 g sušenih kobasica po želji
- 200 g slanine
- 5-7 komada pilećeg batka ili zabatka
- 5 klinčića
- 2 stapke celera
- 2 lovorova lista
- 1 veliki luk
- 1 glavica češnjaka
- 1 mrkva
- 1 l pilećeg temeljca
- 1 žlica pačje masti
- šaka svježeg peršina
- sol i papar po želji
Priprema cassouleta:
- Prekrijte suhi grah s vodom i malo soli i pustite da se namače preko noći.
- Na štednjaku rastopite pačju mast i na njoj prepržite kockice slanine. Izvadite slaninu sa strane.
- Na dobivenoj masnoći prepržite piletinu – s kožom prema dolje – oko pet do 10 minuta. Kada je koža dobila lijepu zlatno-smeđu boju okrenite meso na drugu stranu i termički obrađujte još oko tri minute. Izvadite meso.
- U lonac dodajte narezane kobasice i prepirjajte ih s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz lonca.
- Na preostaloj masnoći prepržite luk narezan na komadiće oko tri do četiri minute. Posolite i poparite po želji.
- U lonac dodajte ocijeđeni namočeni grah, mrkvu i celer narezane na veće komade, cijelu glavicu češnjaka, lovorov list i klinčiće. Podlijte sve s pilećim temeljcem.
- Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi oko 45 minuta, odnosno dok grah ne omekša.
- Izvadite iz lonca kuhanu mrkvu, celer, češnjak, lovorov list i klinčiće.
- Grah pomiješajte s prepirjanom slaninom i kobasicama i nasjeckanim peršinom, a piletinu stavite na vrh graha s kožom okrenutom prema gore. Ako vam nedostaje tekućine dodajte još obične vode. Grah bi trebao biti potopljen pod vodom.
- Prebacite nepokriveni lonac u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva i termički obrađujte oko dva sata dok se na vrhu ne stvori smeđa korica.
- Žlicom razbijte koricu na vrhu i nastavite termički obrađivati u pećnici još tri do četiri sata dok grah i meso ne omekšaju toliko da se mogu rezati žlicom.
- Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!
Kada ga solite? 10 pogrešaka zbog kojih grah neće biti mekan, mirisan i pun okusa