Cassoulet je tradicionalno francusko jelo sastavljeno od kuhanog graha, peradi i sušenog mesa koje obiluje bjelančevinama.

Riječ je jelu koje datira još iz Srednjeg vijeka, a koje se pripremalo od sastojaka koje se moglo nasumično naći u domovima francuskih seljaka.

Čak tri francuska mjesta tvrde da cassoulet potječe od njih. Toulouse tvrdi da se ovaj grah ne može skuhati bez ovčetine, kuhari u Castelnaudaryju kombiniraju pačetinu i svinjetinu, a stanovnici Carcassonnea preferiraju gusku i jarebicu.

Mi vam donosimo recept za najjednostavniji cassoulet koji se uz malo volje i truda možete pripremiti u vlastitom domu. Imajte na umu da vam je za pripremu potreban lonac poput duch ovena koji možete koristiti na štednjaku, ali u pećnici.

Gravče na tavče Hrana i piće Za prste polizati! Pravi makedonski recept za gravče na tavče

Sastojci za cassoulet:

  • 400 g sušenog bijelog graha
  • 400 g sušenih kobasica po želji
  • 200 g slanine
  • 5-7 komada pilećeg batka ili zabatka
  • 5 klinčića
  • 2 stapke celera
  • 2 lovorova lista
  • 1 veliki luk
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 1 žlica pačje masti
  • šaka svježeg peršina
  • sol i papar po želji

Namaz od bijelog graha Hrana i piće Prefin namaz pun proteina koji možete smiksati za manje od pet minuta

Priprema cassouleta:

  1. Prekrijte suhi grah s vodom i malo soli i pustite da se namače preko noći.
  2. Na štednjaku rastopite pačju mast i na njoj prepržite kockice slanine. Izvadite slaninu sa strane.
  3. Na dobivenoj masnoći prepržite piletinu – s kožom prema dolje – oko pet do 10 minuta. Kada je koža dobila lijepu zlatno-smeđu boju okrenite meso na drugu stranu i termički obrađujte još oko tri minute. Izvadite meso.
  4. U lonac dodajte narezane kobasice i prepirjajte ih s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz lonca.
  5. Na preostaloj masnoći prepržite luk narezan na komadiće oko tri do četiri minute. Posolite i poparite po želji.
  6. U lonac dodajte ocijeđeni namočeni grah, mrkvu i celer narezane na veće komade, cijelu glavicu češnjaka, lovorov list i klinčiće. Podlijte sve s pilećim temeljcem.
  7. Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi oko 45 minuta, odnosno dok grah ne omekša.
  8. Izvadite iz lonca kuhanu mrkvu, celer, češnjak, lovorov list i klinčiće.
  9. Grah pomiješajte s prepirjanom slaninom i kobasicama i nasjeckanim peršinom, a piletinu stavite na vrh graha s kožom okrenutom prema gore. Ako vam nedostaje tekućine dodajte još obične vode. Grah bi trebao biti potopljen pod vodom.
  10. Prebacite nepokriveni lonac u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva i termički obrađujte oko dva sata dok se na vrhu ne stvori smeđa korica.
  11. Žlicom razbijte koricu na vrhu i nastavite termički obrađivati u pećnici još tri do četiri sata dok grah i meso ne omekšaju toliko da se mogu rezati žlicom.
  12. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!

Kada ga solite? 10 pogrešaka zbog kojih grah neće biti mekan, mirisan i pun okusa Meksički grah Složenac Grah +2 Fasada asturiana

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju