Toplo jelo na žlicu savršen je izbor na kišni dan. Danas vam preporučujemo povrtno varivo sa sirom za čiju će vam pripremu biti potrebno nešto više od pola sata.
Pripremite mrkvu, krumpir i brokulu, kao i luk i dosta češnjaka. Povrće skuhajte u povrtnom temeljcu, a slasnost će dodati mlijeko, maslac i naribani sir. Najbolje je upotrijebiti cheddar, ali poslužiti se možete i drugim punomasnim sirevima koji se lijepo tope.
Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, mlijeko zamijenite biljnim napitkom od soje ili badema, upotrijebite biljnu zamjenu za sir te margarin.
Povrtno varivo sa sirom - sastojci:
- 1 l povrtnog temeljca
- 500 ml mlijeka
- 400 g mrkve
- 300 g krumpira
- 220 g naribanog cheddara
- 200 g brokule
- 30 g maslaca
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 žlice brašna
- 1 luk
- sol i papar po želji
Povrtno varivo sa sirom - priprema:
- Rastopite maslac u većem loncu i na njemu prepirjajte nasjeckani luk i mrkvu – pirjajte povrće oko pet do deset minuta, dok ne omekša. Potom dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati još oko pola minute.
- Podlijte povrtnim temeljcem. Posolite i popaprite po želji. Dodajte oguljeni krumpir narezan na manje kocke i kuhajte sve zajedno još oko deset minuta.
- U manjoj zdjelici pomiješajte mlijeko i brašno dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Prelijte tu smjesu u varivo te dodajte nasjeckanu brokulu. Kuhajte još deset minuta, dok se povrće ne skuha do kraja, a varivo ne zgusne.
- Na kraju dodajte naribani sir, dobro promiješajte i pustite da se rastopi. Varivo poslužite s kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!
7 slasnih jela za svaki dan ovoga tjedna koji se spremaju bez puno filozofije