Pastrnjak je zeljasta biljka sa svijetlosmeđim korijenom sličnom mrkvi, a koji se u Hrvatskoj najčešće jede u juhama.
Ovo povrće obiluje nutrijentima poput vitamina C, K i E, magnezijem, fosforom i cinkom. Karakterizira ga slatkasti okus s paprenim, orašastim i zemljanim notama koje postaju sve slađe što se duže termički obrađuje.
Od pastrnjaka se može napraviti divan prilog mesnim jelima, a koje je osobito popularno u Velikoj Britaniji.
Neki tvrde da pečeni pastrnjak ima bolji okus čak i od krumpira. Da biste ga ispekli potrebno vam je svega nešto ulja, sol i papar.
Pečeni pastrnjak - sastojci:
- 6 pastrnjaka
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Pečeni pastrnjak - priprema:
- Operite pastrnjak i ogulite ga. Narežite ga na otprilike jednake dijelove. Začinite sa solju i paprom i velikodušno ga prelijte s uljem.
- Položite pastrnjak u jednom sloju na lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Kada pastrnjak dobije lijepu zlatno-smeđu boju, okrenite ga na drugu stranu i nastavite peći još 10 minuta.
- Pečeni pastrnjak poslužite s mesom po želji, najbolje se slaže s pečenom svinjetinom i piletinom. Dobar tek!
Kako rezati povrće poput profesionalnog kuhara? Tehnike koje će vam olakšati posao u kuhinji