Pastrnjak je zeljasta biljka sa svijetlosmeđim korijenom sličnom mrkvi, a koji se u Hrvatskoj najčešće jede u juhama.

Ovo povrće obiluje nutrijentima poput vitamina C, K i E, magnezijem, fosforom i cinkom. Karakterizira ga slatkasti okus s paprenim, orašastim i zemljanim notama koje postaju sve slađe što se duže termički obrađuje.

Od pastrnjaka se može napraviti divan prilog mesnim jelima, a koje je osobito popularno u Velikoj Britaniji.

Neki tvrde da pečeni pastrnjak ima bolji okus čak i od krumpira. Da biste ga ispekli potrebno vam je svega nešto ulja, sol i papar.

Pečeni pastrnjak - sastojci:

  • 6 pastrnjaka
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Pečeni pastrnjak - priprema:

  1. Operite pastrnjak i ogulite ga. Narežite ga na otprilike jednake dijelove. Začinite sa solju i paprom i velikodušno ga prelijte s uljem.
  2. Položite pastrnjak u jednom sloju na lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  3. Kada pastrnjak dobije lijepu zlatno-smeđu boju, okrenite ga na drugu stranu i nastavite peći još 10 minuta.
  4. Pečeni pastrnjak poslužite s mesom po želji, najbolje se slaže s pečenom svinjetinom i piletinom. Dobar tek!

Kako rezati povrće poput profesionalnog kuhara? Tehnike koje će vam olakšati posao u kuhinji Kako rezati povrće - 3 Kako rezati povrće - 4 Kako rezati povrće - 1 +2 Kako rezati povrće - 6