Tko ne voli lazanje, neka digne ruku! Malo je takvih, i u svijetu i kod nas. Recepti za lazanje bili su u deset najčešće guglanih ove godine u Hrvatskoj. Klasik talijanske kuhinje koji potječe iz Emilie-Romagne ima svoje varijacije u svakoj od regija Čizme, ali i svijeta. Za dobre lazanje potrebno je nešto ljubavi i strpljenja, osobito ako se odlučite napraviti sve kako treba, uključujući i pripremu domaće tjestenine.

Rad valjkom

Radite li domaću tjesteninu, ona treba biti poprilično tanka. Jedna od najčešćih pogrešaka su predebeli listovi. Skuhate ih u vodi s kapljicom ulja kako biste spriječili lijepljenje listova ili skuhajte jedan po jedan list te ih nakon cijeđenja prebacite u hladnu vodu.

Sve na svome mjestu

Kupujete li svježu tjesteninu s jajima, postupak pripreme je jednak kao i kod domaće tjestenine. No kupujete li gotovu, suhu tjesteninu, pripazite da dobro prekrijete nadjevom baš svaki komadić kako ne bi bila žilava ili tvrda.

Preciznost prije svega

Savršeni komad lazanja nema ni previše ni premalo nadjeva. Kako bi svaka kriška bila kako treba, nemojte se žuriti i dobro rasporedite nadjev na listove.

Samo sitno…

Veliki komadi povrća ili mesa nisu najbolji izbor za lazanje. Za savršen rezultat svi sastojci u nadjevu trebaju biti što sitniji, ili čak kremasti.

Muke po papiru

Koristite li papir za pečenje, ne zaboravite ga skinuti kad se lazanje skuhaju jer će smočiti i pokvariti bazu. Bolje je namastiti posudu za lazanje ili dno premazati bešamelom.

Previše, ili premalo umaka

Bešamel je često nezaobilazan sastojak mnogih recepata za lazanje, posebno zbog fine, svilenkaste teksture koju joj daje. No ima li ga previše, lako može zasjeniti ostale okuse, stoga ne treba pretjerivati.

Bolje je s folijom

Vrijeme pečenja lazanja ovisi o broju slojeva, ali nepisano pravilo sugerira da je potrebno najmanje 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Kako biste spriječili da se lazanje prepeku izvana, a iznutra ostanu nedovoljno pečene, poslužite se trikom i prekrijte ih aluminijskom folijom do polovice predviđenog vremena pečenja.

Tvrdoglavi rubovi

Uglove složenca dobro prekrijte nadjevom i poprskajte ih vodom ili mlijekom kako bi bili dovoljno mekani. To pravilo osobito vrijedi kod pripreme kupovnih listova.

Prvo kuhanje, onda pečenje

Iako se može činiti očitim, vrijedi pripomenuti kako se svako meso ili povrće u nadjevu mora najprije skuhati. Povrće se može jednostavno blanširati, ali stavljanje sirovog u nadjev vrlo je rizično.

Iz pećnice u tanjur

Talijani napominju kako pečenu tjesteninu uvijek treba malo ostaviti da se odmori nakon pečenja. Strpljenje se nagrađuje pa nemojte odmah navaliti na lazanje. Osim toga, odlične su i drugi dan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju