Francuska gastronomija upisana je u nematerijalnu baštinu, njihovi chefovi očevi su moderne gastronomije, a o jelima poput baguettea pristupa se kao projektu za nacionalnu sigurnost. Odlazite li u Francusku i želite ostaviti dobar dojam, dobro je pridržavati se pravila kako ne biste izazvali skandal ili, u najmanju ruku, neodobravanje.

1. Zatražiti dobro pečeni odrezak

U Francuskoj nije neobično dobiti krvavi komad mesa u tanjuru. Štoviše, to je znak da je meso dobro i da ga ne treba kvariti pečenjem. Well done je način pripreme koji se ondje ne spominje. Ne želite li uvrijediti Francuza, bolje je naručiti fini ružičasti komad s puno mesnog soka - ili povrće.

2. Potratiti fino vino

Baš kao što je i slučaj s finim sirom u fondueu, jednako pravilo vrijedi i za vino prilikom kuhanja. Stavite li bocu Chablisa u rižot - ne odgovaramo za posljedice.

Oprezno s vinom Oprezno s vinom (Foto: Thinkstock/Guliver)

3. Zamoliti kečap

Kečap je u Francuskoj dopušten samo u lancima brze prehrane, ali naručite li ga na mjestu koje drži do visoke kuhinje, mogli bi vas deportirati.

4. Premazati maslacem kroasan

Nije lijepo igrati se tuđim osjećajima, pa tako ni stavljati maslac u kroasan. Ima ga u svakom sloju! Oprezno i sa slaninom te drugim dodacima...

< Punjene lignje: Recept sicilijanske none koji je oduševio i Jamieja Olivera

5. Razmazati guščju paštetu po kruhu

Volite li dobro razmazati guščju paštetu na tost, to činite na vlastitu odgovornost. Iako naziv sugerira da se radi o pašteti, bolje je odrezati komadić i staviti ga samo na onaj dio kruha koji planirate zagristi.

Njegovo veličanstvo baguette Njegovo veličanstvo baguette (Foto: Stockfood)

6. Naručiti Coq au vin bez pijetla ili vina

Drugim riječima, Francuzi se ponose svojim jelima i tradicionalnim recepturama baš onakvima kakvima jesu. Ekvivalent tome bio bi naručiti punjene paprike ili burek bez mljevenog mesa. Odlučite li se ipak učiniti tako nešto, bilo bi dobro imati na sebi obuću u kojoj se lako trči.

7. Naručiti pivo za večerom

Družite li se s tradicionalnom ekipom, savjetujemo da se za večerom zatraži vino ili voda. Pivo, kola ili varijacije na temu Francuzima će pokvariti tek.

8. Dodati zreli beaufort u fondue

Iako neki smatraju kako nema dobrog fonduea bez kvalitetnog sira, skupocjene odležane sireve najbolje je ostaviti po strani. Beaufort će svojom aromom zamaskirati druge okuse, a novac za ovo jelo bacit ćete u vjetar.

Fondue Fondue (Foto: Stockfood)

9. Griješiti s vinom

Točenje vina u čašu do vrha možda će vam netko i oprostiti, ali miješanje s vodom ili sokovima - neće. Savjetuje se i držanje čaše za stalak, kao i brisanje usana salvetom prije svakog gutljaja.

10. Odbiti hranu

Iako puževi ili iznutrice nekima nisu po volji, ako želite ostaviti dojam - stisnite zube, zatvorite oči i mislite na domovinu (ili odglumite hitan slučaj i dajte petama vjetra). 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju