Dobar rižoto gastronomska je umjetnost koja razlikuje dobre kuhare od boljih. Uz samo nekoliko sastojaka pretvara se u jelo dostojno gozbe. No da bi rižot bilo kremast, pun mirisa i okusa, ali i dalje zadržao strukturu potrebno je nešto vremena, ljubavi i pažnje.U potrazi za najboljim receptom isprobajte i trik Jamieja Olivera za najfiniji rižoto s gljivama.

1. Koristite pogrešnu rižu

Želite li skuhati odlični rižoto, započnite s pravim izborom riže. Bez kvalitetne riže nema dobrog rižota. Dobar izbor riže su arborio, carneroli ili vialone nano jer sadrže veći postotak škroba koji se oslobađa prilikom kuhanja, poput pa riža postaje kremastija. Vialone nano (u prijevodu: patuljak) je talijanska sorta riže tipična za regiju Veneto. Ima fino sitno zrno i izvrsno upija tekućinu zbog čega je sve popularnija za izradu rižota.

2. Ne koristite luk ili „izvedenice“

Zagrijte maslinovo ulje - prema želji možete dodati i malo maslaca pa popržite sitni sjeckani luk ili ljutiku. Neki kuhari dodaju i češnjak, a u ovoj fazi se smiju dodati i šparoge te celer.

3. Ne tostirate rižu

Nakon nekoliko minuta dodaje se riža „u suho“. Rižu pržite miješajući dok se svako zrno ne obloži masnoćom, oko par minuta. Riža se tostira kako bi rižot bio kremast.

4. Premalo ili previše kuhanja 

Kod rižota je jako važno da zrna ostanu al dente, da vanjski rub bude mekan, a sredina se osjeti pod zubima. Da bi se to postiglo, ovisno o odabranoj riži ona se kuha 15, 17, 18 ili maksimalno 20 minuta.

5. Pogreške po temeljcu

Rižoto se tijekom kuhanja treba podlijevati toplim temeljcem, pa slast rižota ovisi upravo o njegovoj kvaliteti.

6. Žurite se

Riža se cijelo vrijeme podlijeva, a neprestanim miješanjem se oslobađa škrob. Količina temeljca nakon dodavanja ne bi trebala prelaziti prst preko riže.

7. Zaboravljate na maslac

2 minute prije kraja kuhanja žustro umiješajte malo maslaca i prema želji parmezana. Ta se tehnika zove mantekiranje. Dodavanje vrhnja talijanski chefovi ne toleriraju.

Tajna prostorija: Soba iza najpoznatijeg američkog spomenika otkriva - nepravdu