Jeste li čuli za uzrečicu "sav burbon je viski, ali sav viski nije burbon". Ako ste ju čuli, a niste znali što to znači, vrijeme je da saznate. Pogotovo ako pijete viski (i burbon).

Viski je žestica destilirana od fermentirane mješavine žitarica, koje uključuju pšenicu, raž, kukuruz i ječam, koje stare u drvenim bačvama.

Proizvodi se u cijelom svijetu, a popularni su škotski, irski i američki viski. Od potonjih najpopularniji je burbon. A po čemu je on točno poseban?

Burbon je ikona američkih žestokih pića ali to nije oduvijek bilo tako. Početkom 20. stoljeća, burbon je bio jeftin, gorak i općenito loš.

Promjenom recepture postao je jedan od najpopularnijih žestokih pića u svijetu, a regulacije u proizvodnji poprilično su se postrožile, sve zahvaljujući proizvođačima koji su početkom 19. stoljeća voljeli "prčkati" po viskiju razrjeđujući ga.

Potkraj stoljeća doneseni su propisi kojima se detaljno regulira proizvodnja, a jedan od njih je i da viski mora biti pod nadzorom vlade SAD-a minimalno 4 godine, kako bi ga se moglo zvati burbonom.

Pa evo što se sve mora ispuniti kako bi viski bio burbon:

1. Mora biti proizveden u SAD-u.
2. Mora sadržavati 51 posto kukuruza.
3. Mora stariti u novim bačvama od hrasta.
4. Mora biti destiliran na maksimalno 80 posto alkohola po volumenu i spremljen u bačve sa 62,5 posto alkohola.
5. Mora biti flaširan s najmanje 40 posto alkohola.
6. Ne smije sadržavati bojila, aditive i druge konzervanse.

Čestitamo ljubiteljima džin-tonika! Pića od kojih imamo najgori mamurluk +0 Džin tonik

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju