Smještena na južnoj strani Marjana vila Dalmacija, jedna je od najvećih enigmi za većinu Splićana i njihovih gostiju. Prekrasni potez sunčanijom stranom pluća grada na kojem je smještena, godinama je zabranjen za javnost i turiste. Točnije, kako su nam kazali iz Turističke zajednice, u vilu Dalmaciju se može doći samo ako se na prostoru bivše Titove splitske rezidencije održavaju predstave, izložbe, vjenčanja...



Priča vile počela je prije više od stoljeća. Na marjanskoj obali 1914. poduzetnik Franjo Schiller izgradio ju je kao vilu 'Shiller', da bi 1947. godine očito u oko upala Josipu Brozu Titu pa ju je tadašnja vlast konfiscirala, zajedno s rezidencijalnim dijelom, preimenovala u vilu Dalmaciju te je uredila za boravak prvog čovjeka Jugoslavije. Od tada pa do danas ova marjanska ljepotica poznata je kao Titova vila.



Odlazak vojske smekšao je strogu zabranu pristupu području jer je od 1989. godine kompleks pod Gradom, a u jednoj od pripadajućih zgrada djeluje i Mediteranski institut za istraživanje života. Bez obzira na to mnogi Splićani i zaljubljenici u Marjan, koji svakodnevno posjećuju splitsku oazu mira, nikada nisu bili u prilici posjetiti vilu i otkriti skrivene uvale koje čuvaju ovaj biser. Priča oko Titove vile opet je ovih dana aktualizirana, jer grad Split razmišlja o davanju vile u koncesiju, odnosno privatno vlasništvo, što bi značilo da će ona za javnost i dalje ostati zatvorena.

Ako se to dogodi jedna od rijetkih prilika da vidite vilu Dalmaciju i njenu okolicu možda će vam biti ova fotogalerija. Stoga uživajte u idili koju se teško može naći na samo petnaestak minuta hoda od centra Splita.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju