S obzirom na to da je najveća turistička destinacija u zemlji, Nica nudi puno toga svima koji se nađu na Francuskoj rivijeri. Prepuna vidikovaca, restorana, glamura i prekrasnih plaža na obali Mediterana, nema te osobe koju Nica neće oduševiti.



Cijene

Tu ćete pronaći mnoštvo hostela koji su na pješačkoj udaljenosti od gradskih plaža. Cijene variraju, ali kreću se od 14 eura za krevet u šestokrevetnoj sobi. Za privatnu sobu s vlastitom kupaonicom smještaj ćete platiti 50 eura za noćenje.

Jeftin smještaj nudi se i u budget hotelima, gdje se cijene kreću oko 40 eura na više za dvokrevetnu sobu. Ako se potrudite, preko AirBnB-a možete pronaći krevet za 25, a cijene za cijeli stan su od 55 eura na dalje.

Restorani u Nici poprilično su skupi. Očekujte 9-13 eura za predjelo, 14-30 za glavno i još dodatnih 5-10 za desert. Ako ste ljubitelj vina, za čašu pristojnog trebat ćete izdvojiti od 4-9 eura.

Kako biste uštedjeli na hrani, probajte pronaći restorane koji nude prix-fix obroke. Riječ je o meniju od 2 ili 3 slijeda, a cijene im se kreću od 15 eura na dalje. To su takozvani turistički meniji, poprilično popularni ovdje.

Uštedjeti isto tako možete kupujući vlastite namirnice u jednoj od mnogih specijaliziranih trgovina mesom, sirom i povrćem. Trgovine u Nici nude i jeftinije pivo i vino nego što je po kafićima i restoranima, a pronaći ćete i gotovu hranu i sendviče po cijeni od oko 6 eura.

> Mjesto koje bogataši obožavaju: Grad prekrasne prirode, mediteranskog štiha i nevjerojatne kulture

Javni prijevoz prilično je jeftin. Tramvajska karta u jednom smjeru iznosi 1,50 eura, dok ćete za dnevnu izdvojiti 5. Uštedjeti možete ako kupite "multi-10" kartu s kojom ćete imati 10 vožnji za 10 eura. Kod ove karte potrebno je istu probušiti prilikom svakog ulaska u tramvaj, koji svaki dan voze do 1 u noći.

Francuska je sama po sebi skuplja država, posebice za naš standard, stoga cijene u Nici ne trebaju čuditi. Neki prosjek koji biste trebali imati kod sebe je oko 50 do 60 eura dnevno, naravno, ako spavate u hostelu, pazite gdje jedete i koristite javni prijevoz.



Savjeti za uštedu
: Iskoristite besplatne atrakcije kao što su plaže, Vieux Nice, Jardin Albert I gradski trg te promenadu des Anglais, koju tijekom večeri i noći preplave ulični zabavljači i glazbenici. Svakako pijte vino umjesto piva. U restoranima je pivo skuplje, za čašu ćete trebati izdvojiti 10-ak eura. Tijekom ljeta cijene se udvostručuju. Stoga ako želite uštedjeti, svakako preskočite srce sezone.

Što raditi i vidjeti?

Najpopularnija lokacija u Nici je Promenade des Anglais. Ovdje ćete uvijek pronaći turiste kako se odmaraju uz obalu, ljude na rolama, biciklima ili trkače. Na štandovima se prodaju svježi sokovi, a uz samu obalu su restorani s prekrasnim terasama. Svakako posjetite i tržnicu cvijećem Corus Saleya, koja je prepuna kafića i trgovina. Otvorena je 6 dana u tjednu, osim ponedjeljkom.

Muzej Matisse inovativni je muzej u kojem su izložena djela slavnog Henria Matissea. Poznati umjetnik provodio je jako puno vremena u ovoj regiji slikajući prirodne pejzaže. Matisse je bio važan impresionist, stoga ako volite taj umjetnički pravac, ovaj muzej nikako ne smijete propustiti. Ulaznica je 10 eura.

Muzej azijske te Muzej suvremene umjetnosti još su dva muzeja koja svakako obiđite. Muzej azijske umjetnosti ima veliku zbirku indijskih, kineskih i južno azijskih umjetnina. MAMAC – muzej suvremene umjetnosti svojim posjetiteljima nudi 4 vođene ture. Velika kolekcija skulptura, instalacija i slika poprilično je impresivna. Ulaznice za svaki muzej su 10 eura.



Stari dio grada, Vieux Nice, prepun je uskih ulica, starih zgrada s lijepim pročeljima. Za panoramski pogled uputite se do Le Chateau. Do vrha možete liftom ili stepenicama, za što će vam trebati jako puno vremena. Ako vam nije do pogleda na grad, možete se opustiti upijajući zrake sunca na jednoj od mnogobrojnih plaža. Zapravo, gradske plaže nisu toliko lijepe u usporedbi s okolnima. Stoga, ako imate priliku, skoknite do plaža van grada.

Nedaleko Nice je Monaco, do kojeg ćete najlakše doći vlakom ili autobusom, a tamo provedite cijeli dan, istražujući kasina ili uživajući u pogledu na luksuzne jahte.

Nica je prekrasan grad za istraživanje i uživanje u suncu kada ostatak kontinenta prekriju tmurni oblaci. Iako su cijene poprilično visoke, s malo snalažljivosti uvijek ćete pronaći smještaj, atrakcije i restorane prilagođene svom budžetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju