Umjetnik Jason deCaires Taylor, poznat po svojim podvodnim skulpturama, završio je još jedno djelo, "Atlantski muzej", u Lanzarotu u Španjolskoj. Atlantski muzej sastoji se od više od 300 komada sadržanih u 12 instalacija.



Jedna od njih, koja najviše plijeni pažnju, je 100 tona težak zid, a uz nju tu je više od 200 ljudskih figura u prirodnoj veličini, skulptura podzemnog botaničkog vrta i brojne druge.

> Mistične skulpture: Kipovi u moru koji oduševljavaju turiste

Zid, nazvan i Prijelaz rubikona, sastoji se od grupe 35 figura koje hodaju prema podzemnom zidu dugom 30 i visokom 4 metra, koji je djelomično napravljen od industrijskih, djelomično od organskih materijala. Zid je zamišljen kao spomenik apsurdnosti, a umjetniku je bio cilj podsjetiti sve da su pojmovi vlasništva teritorija nevažni u prirodnom svijetu jer se oceani, zrak, klima i divlje životinje ne mogu razdvojiti. To je i točka nakon koje nema povratka, pa nas treba osvijestiti o klimatskim promjenama i važnosti čuvanja okoliša.



Jason deCaires Taylor je kipar, profesionalni podvodni fotograf i bavi se zaštitom okoliša. U proteklih 10 godina stvorio je nekoliko velikih podvodnih muzeja i parkova skulptura s više od 850 komada, a više o njemu možete pogledati ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju