Biser Azurne obale ne nosi bez veze nadimak 'Nissa La Bella', a kako u njemu najbolje provesti vrijeme, znaju vaši Punkuferovci!

S nešto manje od 400 tisuća stanovnika, Nica je peti grad po veličini u Francuskoj i drugi francuski grad po veličini na obalama Mediterana, odmah nakon Marseillea. Grad je ovo prekrasne prirode, mediteranskog štiha i nevjerojatne kulture, jer su u njegovoj sjajnoj klimi stvarali i velikani umjetnosti poput Marc Chagall i Henri Matisse.



Nica je nastala iz nekadašnje antičke Nikaie (nazvane prema grčkoj božici pobjede Nike) i bila je važno trgovačko središte. Kasnije su njome vladali Rimljani, a konačno je 1860., za stalno postalo dijelom Francuske.

Grad je uspon doživio u 18. stoljeću, kad su prebogate aristokratske obitelji iz Engleske počele ovdje dolaziti provoditi zimsko razdoblje. Iz tog vremena ostala je i najljepša šetnica koja vodi uz more, imena 'Promenade des Anglais' (šetnica Engleza). Inače, sjajna je ideja iznajmljivanje bicikla i lagana vožnja ovom promenadom.



Zašto ići?

Ok, sad počinje Euro i grad će gorjeti s obzirom da će se i ovdje igrati četiri utakmice prvenstva (3 u grupnoj fazi + osmina finala). No, čak i ako niste ludi za najvažnijom sporednom stvari na svijetu, ovdje se isplati provesti neko vrijeme. Operna kuća, nacionalni teatar, stari grad, muzeji – samo su neke od stvari koje Nica nudi. Također, grad je povezan trajektom s Korzikom, tako da bez problema možete skoknuti u posjetu i Napoleonov rodnom otoku.

Kako do tamo?

Najjedostavnije avionom. Letjeti možete iz Dubrovnika za Nicu, ili možete tražiti letove do Marseillea. Naravno, opcija je uvijek i vožnja automobilom, koja je nama izuzetno draga jer smo tad u potpunosti gospodari svog vremena. Od Zagreba ima 932 kilometra, a ukupno trajanje puta je oko deset sati. Jasno, put praktički možete raspoloviti noćenjem ili odmorom u Veneciji.



Stvari koje valja vidjeti

Najbolji pogled na grad, puca s dvorca koji se nalazi na brdašcu u sred Nice. Oko dvorca se nalazi prekrasni park koji žitelji Francuske toliko vole da su po anketama drugi najdraži park u zemlji, odmah iza pariških Luksemburških vrtova.

Stari grad nudi fantastičan doživljaj lokalne kuhinje, uključujući tradicionalna jela kao što su Pissaladiere (tart s lukom, maslinama, češnjakom), Pan Bagna, Socca (posebno spremljena palačinka) i ostali specijaliteti. Naravno, tu su i drugi restorani i mnoštvo barova, a život u uskim ulicama starog grada odvija se gotovo 24 sata dnevno. Odlična je stvar što sve važno u gradu uglavnom možete obići pješke, tako da nema potrebe za dugotrajnim vožnjama.

Muzeji – grad je prepun muzeja, a neki od najvažnijih su Matisseov muzej, Muzej moderne umjetnosti, Arheološki muzej. A za ljubitelje sporta, tu je i sportski muzej, koji se nalazi u sklopu novog stadiona u Nici.
Što se šopinga tiče, svi ljubitelji finih stvari na svoje doći u glavnoj ulici za šoping, aveniji Jean – Medecin. Naravno, obavezno napravite đir i po glavnom gradskom trgu Massena, kao i na Garibaldijevom trgu koji je poznat po svojoj arhitekturi.

Što se smještaja tiče, opcije su iste kao i u drugim gradovima. Cijene hotela nisu jeftine, jer je ovdje riječ ipak o Azurnoj obali, ali preko Airbnba se uvijek može naći povoljnih stanova, ili makar, soba. U svakom slučaju, uvjereni smo da iz Nice nećete otići razočarani, tako da, samo hrabro i juriš prema Azurnoj obali!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju