Nakon terorističkog napada u Berlinu, gdje je poginulo 12 osoba i onog u Istanbulu, gdje je život izgubilo 39 osoba, kod mnogih putnika javio se strah je li više sigurno putovati i koje su destinacije u kojima se možemo osjećati sigurno.

Odgovor smo potražili u Velikoj Britaniji, kod organizacije HolidayTravelWatch, koja se bavi rješavanjem problema putnika, pružanjem informacija i savjeta svim zainteresiranim skupinama. Generalni direktor organizacije Frank Brehany, u intervju za britanski Express, dao je popis destinacija koje se smatraju najsigurnijim na svijetu.

Švicarska

Država poznata po svojoj neutralnosti, mnogobrojnim bunkerima i dobro naoružanoj vojsci, mnogo je više od dvoraca, planina i putovanja vlakom kroz pitoresknu prirodu. Unatoč tome što je britansko ministarstvo vanjskih poslova izdalo upozorenje o tome da postoji mogućnost za teroristički napad u Švicarskoj, država se i dalje smatra destinacijom niskog rizika od takvih aktivnosti.



Novi Zeland


Jedna je od izoliranijih, ali unatoč tome i razvijenih država u svijetu, Novi Zeland ima stabilnu demokraciju i nije bio uključen u neki veći svjetski sukob. Jedino upozorenje koje vrijedi za ovu destinaciju je opasnost od potresa, ali na njih se ne može utjecati. Samo razmišljajte o Gospodaru prstenova i prekrasnoj prirodi koja vas čeka na svakom koraku. Novi Zeland poznat je kao država koja ima visoke standarde vezane uz ljudska prava, a stopa kriminala izrazito je niska.

Tuvalu

Otočna država koja se nalazi u Tihom oceanu, zbog svoje je udaljenosti oduvijek bila neutralna te se nije upuštala u nepotrebne sukobe. Ista ta udaljenost omogućava političku neovisnost i priklanjanje drugim državama. Ovo je četvrta najmanja država na svijetu, koja svoju slavu duguje koraljima i činjenici što je najviša točka na svega 4,5 metara iznad razine mora. Stopa kriminala iznimno je niska, a opasnost od terorizma nikakva.

Fidži

Udaljena otočna država Fidži leži usred nepreglednog prostranstva Tihog oceana, koji ga čuva od potencijalnih napada. Koraljna obala i povijest Južnog mora njihov su glavni adut i privlače mnoge turiste. Opasnost od terorizma izrazito je niska, isto kao i stopa kriminala.



Island


Iako se smatra jednom od najprosperitetnijih i najrazvijenijih zemalja svijeta, Island nema čvrste veze bilo s kojom državom koja bi se mogla smatrati učesnicom trećeg svjetskog rata. Mjesto gdje Europa susreće Ameriku donosi šarm Skandinavije u jedinstvenom vulkanskom okruženju. Stopa kriminala na Islandu izrazito je mala, a opasnost od terorizma nije prijavljena.

Butan

Njegova jedinstvena lokacija čini ga idealnim odredištem za bijeg ako dođe do većeg sukoba. Otkad se 1971. pridružio Ujedinjenim Narodima, Butan je zadržao nepristranost i averziju prema međunarodnom političkom angažmanu kao Švicarska. Politička situacija u državi je stabilna, a opasnost od terorizma izrazito niska.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju