Trenutno maštate o bijegu u toplije krajeve? Nakon ovog članka ćete vjerojatno spoznati koliko ste sretni što ne živite u nekom od sljedećih mjesta na kugli zemaljskoj…

Verkhoyansk

Naravno, spominjanje najhladnijih mjesta nije moguće bez onih u Rusiji. Ako je vjerovati podacima iz 2002., u ovom gradiću živi 1434 duša. Verkhoyansk se smjestio u sibirskim prostranstvima, a vlasti su nekad davno tamo tjerale političke neistomišljenike (još davno prije Staljinove ere). Prosječna temperatura u siječnju iznosi 45 stupnjeva ispod ništice, a najhladnija temperatura ikad je izmjerena 1892. godine, kad je živa pokazivala minus 67,7!

International Falls, Minnesota

Dobro, ovdje nije hladno kao u sibirskim prostranstvima, no svejedno, International Falls je jedno od najhladnijih mjesta u Sjedinjenim Američkim Državama. Nalazi se na granici s Kanadom, a dom je ovdje našlo nešto više od 6 tisuća stanovnika. Prosječna temperatura u prvom mjesecu iznosi neugodnih -19 stupnjeva.



Fraser, Colorado

Ostanimo još malo u prvoj sili svijeta. Ovo selo koje leži na otprilike 3 tisuće metara nadmorske visine nalazi se u blizini popularnog skijališta, a u njemu živi 910 ljudi. Prosječna godišnja temperatura je 0 celzijevaca, a u lipnju i ispod nule. Inače, Fraser i Internationl Falls su dugo vodili bitku oko titule "Icebox oft he Nation", koja je na kraju ipak pripali gradu u Minnesoti.

Yakutsk


Idemo opet u Rusiju! Yakutsk vam je zasigurno poznat kao jedno od polja na popularnoj društvenoj igri Rizik, ali teško da ste ikad znali koje temperature ovdje vladaju. Već u rujnu sve oko vas se počinje lagano smrzavati, a takva je situacija sve do proljeća i dolaska ožujka. U siječnju je prosjek temperature 36 ispod nule, ali oko 200 tisuća stanovnika vremenom se naviklo na ovu klimu. Primjerice, grad ima brojna kazališta, muzeje, pa čak i zoološki vrt, u kojem vjerojatno najviše uživaju polarni medvjedi.

Hell, Norveška

Mjesto koje je postalo poznato zahvaljujući svom imenu. Tako u "Pakao" dolaze mnogi turisti samo kako bi se slikali pored natpisa na kojima piše 'Hell', ali većina ih ipak dolazi u neka toplija vremena. Naime, od prosinca pa do ožujka ovdje vladaju led i snijeg, pa je Hell pogodniji za pingvine nego za ljude.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju