U susjednoj nam je zemlji, što znači da do nje ne bi trebao biti problem doći. A ako već odete i potrošite na put, evo nekih savjeta što sve besplatno možete pogledati i doživjeti u Ljubljani.

Odmorite se u parku Tivoli

Ono što je za Zagreb Maksimir, za Ljubljanu je Tivoli. Radi se o najvećem parku u gradu, a posebno je krcat ljeti, kada ljudi ovdje dolaze prošetati, polizati sladoled ili jednostavno ispružiti se na livadu. Tako da, kad vam dosadi grad, dođite ovdje i uživajte u miru i zelenilu.

Potražite povijest u ljubljanskom dvorcu

Ljubljanski dvorac je zapravo dobro očuvana utvrda na brdu s koje puca pogled na cijeli grad. Do njega vam ne treba puno, a i sve oko dvorca je besplatno. Prošećite obližnjim parkom, nabavite novu profilnu za Facebook, a ako možete dođite u vrijeme Srednjovjekovnog festivala, jer ćete se tad osjećati kao da ste ušli u vremenski stroj.



Uzmite vožnju 'kavalirom'

Kavaliri su mala električna vozila koja vas voze uokolo po središtu grada. Prometuju od 8 do 8, možete ih dozvati i zaustaviti na ulici, a najbolja stvar je što su potpuno besplatni.

Razgledajte izložbu uz rijeku Ljubljanicu

U ulici 'Krakovski nasip' koja prolazi uz rijeku, svakih par mjeseci postavlja se nova izložba. Teme su vrlo različite, a nekad su i vezane za aktualne događaje u gradu. Ok, možda ovo sve i ne zvuči spektakularno, ali je sasvim zgodno, s obzirom da se nalazi na putu prema gradu.

Priključite se trčanju

Da, trčanje je uzelo maha i u Ljubljani, i to je ovdje najpopularniji sport. Trče apsolutno svi, od 7 do 77, pa neka vas u popodnevnim satima ne iznenade velike grupe trkača. Ako ste i vi ljubitelji ove aktivnosti, slobodno se priključite nekoj grupi poput, koja je besplatna.

Ne propustite 'Noć muzeja'

Kao i u Hrvatskoj, i ovdje se odvija ista manifestacija. Jedne subote u lipnju ulaz u sve muzeje je besplatan, a oni ostaju otvoreni do kasnih noćnih sati.

Otkrijte 'Metelkovu'

Ovo je dio grada gdje živi alternativna kultura. Nekadašnje vojne barake danas su pretvorene u hostele, barove, klubove, umjetničke galerije… Ovo je najslobodoumnije mjesto u gradu, gdje su se uostalom rodile i mnoge ideje za prosvjede. Tako da, ako tražite dobar noćni život, odlično društvo i novu glazbu, svratite do Metelkove.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju