Možda se od djetinjstva naučili da svaki komad mesa mora biti dobro ispečen, no chefovi tvrde da kod junetine ne smijemo pretjerivati s termičkom obradom.

Štoviše, naveli su četiri razloga zbog kojih ne bismo smjeli jesti dobro pečeni odrezak od junetine.

1. Upropaštavate kvalitetu mesa

Kakav vam je odrezak od junetine najdraži?

  • Dobro pečen
  • Srednje pečen
  • Krvav
  • Ne jedem odreske

glasova:

Drugi komadi mesa namijenjeni su kuhanju, pečenju i pirjanju, no juneći je odrezak kvalitetan dio koji treba pažljivo termički obrađivati na štednjaku ili roštilju.

Slavni kuhari tvrde da je juneći odrezak kroz cijeli proces proizvodnje, od uzgoja do tanjura, namijenjen da bude pripremljen srednje pečen ili krvav.

2. Meso postaje tvrdo i neukusno

Pretjerana termička obrada presušit će juneći odrezak te mu uništiti okus. Optimalno pečen odrezak trebao bi se topiti u ustima te biti sočan.

3. Bacate novac u smeće
Kvalitetni juneći odresci poput primjerice rib-eyea skupi su, pa ako ih pripremate na pogrešan način ili to tražite od osoblja u restoranu, zapravo bacate novac u smeće.

Za manje novca moguće je kupiti drugi tip odreska ili komad mesa koji podnosi dugotrajniju termičku obradu.

4. Ne poštujete domaće stočare
Iza kvalitetnog junećeg odreska skriva se veliki rad i mnogo utrošenog vremena lokalnih stočara. Upravo zato uništiti kvalitetno meso pretjernom termičkom obradom smatra se uvredom vrijednim ljudima koji su se trudili napraviti dobar posao.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju