Iako slobodni dani ovise o tvrtki u kojoj radite i poslu kojeg obavljate, ovi gradovi u prosjeku imaju najviše plaćenih dana godišnjih odmora, čak više od 30.

Sao Paulo, Brazil
Stanovnici će za ovaj grad reći da u njemu žive radoholičari, no prosjek plaćenog godišnjeg odmora ovdje iznosi 31 dan. Uz to Brazil svake godine slavi čak 11 blagdana i praznika koji su također plaćeni. Žitelji ovog grada vole putovati, a najčešće napuštaju domove za vrijeme božićnih blagdana kada kreću u Miami, Orlando i New York.

Rim, Italija
Oni koji imaju sreće i žive u glavnom gradu Italije, imaju pravo na čak 32 dana godišnjeg odmora. Oni koji putuju i koriste blagodati godišnjeg, najčešće ostaju unutar granice i odlaze na talijansku obalu ili planine. Također, grad je dobro povezan s niskotarifnim avio-kompanijama, tako da otputovati u neku stranu zemlju također nije problem.



Lima, Peru
Žitelji glavnog peruanskog grada prosječno godišnje ne rade 31 dan. To vrijeme mogu iskoristiti i otići u svoje okruženje, koje je prepuno planina i plaža na tek par sati vožnje. Ako stanovnici imaju slobodan dan, obično odlaze u Cieneguillu, regiju istočno od Lime prepunu malih hotela i restorana. Ako imaju više dana idu u turistička mjesta Paracas i Mancoru, a u pravilu rjeđe napuštaju zemlju.

Moskva, Rusija
I ovdje 31 dan godišnje uživate u zasluženom odmoru. Rusi obično odmor uzimaju na ljeto i u siječnju (pravoslavni Božić i Nova godina), ali ponekad i u rano proljeće.

Rusi koji imaju novaca zalete se van zemlje kad god ih volja, dok su ovi drugi spas pronašli u 'Pobedi', prvom ruskom niskotarifnom avioprijevozniku. Zahvaljujući njemu putuju na Crno more, ali vrlo prihvatljive destinacije su još Egipat i Turska.

Manama, Bahrein
U glavnom gradu Bahreina, Manami, odmor traje najduže. Puna 34 dana stanovnici imaju mogućnost potrošiti samo na sebe, a ovdje još dodajte 20 državnih praznika i dobit ćete gotovo 2 mjeseca odmora!

Godišnji se obično traži za vrijeme ljeta kad je temperatura prelazi 40 stupnjeva Celzija, a stanovnici tada najčešće odlaze u inozemstvo, posebice u Tursku, Gruziju i Armeniju. S druge strane, i Manama je posjećena za vrijeme praznika, a u nju najčešće pristižu imućni gosti iz Kuvajta i Saudijske Arabije.



Zagreb, Hrvatska
Hrvatski "Zakon o radu" ne propisuje maksimalno trajanje godišnjeg odmora. Četiri tjedana naš je minimum, koji se ovisno o tvrtki ili kolektivnom ugovoru može uvećati.

Prema nekim kolektivnim ugovorima, Ugovorima o radu ili Pravilnicima dodatne dane dobivaju osobe s dugim radnim stažem, samohrani roditelji, osobe s invaliditetom, roditelji s malodobnom djecom, osobe koje obavljaju složene poslove i slično.

Hrvati svoj ljetni godišnji odmor najradije provode na vlastitoj obali, a zimu u krugu obitelji ili na skijalištima u Sloveniji, Austriji, Italiji i Francuskoj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju