Gulaš je mađarsko nacionalno jelo koje se na području ove države jede od 9. stoljeća. Ime gulaš (mađ. gulyás) potječe od istoimene riječi za pastira koji su obično jeli ovo jelo.

Umjesto gustog variva s mesom, povrćem i začinima prvi gulaši sastojali su se od kuhanog i začinjenog mesa koje je bilo dehidrirano na suncu, a koje se po potrebi miješalo sa zagrijanom vodom kako bi se dobila krepka tekućina.

U 19. stoljeću kada su Europom harali nacionalni preporodi, gulaš je prepoznat kao simbol Mađarske. Uz potrebu da se očuva domaći jezik, plesovi i kultura, rođena je i jaka želja da se zaštite autohtoni okusi. Gulaš je tako iz kotlova siromašnih građana došao i na tanjure kraljevskog dvora.



Gulaši se obično rade od junetine, svinjetine, janjetine ili teletine, odnosno od mišićnih komada crvenog mesa bogatih kolagenom koji daju gusta variva želatinaste teksture. Obično se komadići karameliziraju u loncu s nešto soli, ulja i luka. Potom mu se dodaje paprika, voda ili temeljac u kojem se kuha.

Gulaš je nacionalno mađarsko jelo koje se najčešće poslužuje uz kruh ili noklice (csipetke). U njega ide i korjenasto povrće poput mrkve, pastrnjaka i celera te paprika, a gulaš se aromatizira s listom lovora, čilijem ili timijanom, a pred kraj kuhanja dodaje se i vino ili ocat. Najčešće se poslužuje uz kruh ili noklice (csipetke).

U Mađarskoj postoji nekoliko različitih vrsta gulaša, pa u njih mogu ići i komadići krumpira, kiselo vrhnje, zelje i slični slasni dodaci. U originalnom receptu nema zaprške ni umaka od rajčice koji su se pojavili u receptima središnje Europe u prvoj polovici 20. stoljeća.

Jela slična gulašu jedu se na svim kontinentima, a imaju čak i svoje vegetarijanske oblike. Nudimo vam pet odličnih recepta za gulaše: 

Ručak za 20 kuna! Recept za ćoravi gulaš tete Mire nakon kojeg ćete oblizati tanjur

Najlakši recept za gulaš! Idealno jelo za prvi kišni dan u rujnu

Juneći stifado: Grčki gulaš za obožavatelje žlice, mesa i ljutike

Sve u jednom loncu: Recept za gulaš od divljači koji se 'sam kuha'

To je umak: Recept za goveđi gulaš s crnim pivom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju