Nadomak je ruke
, a ako živite u kontinentalnoj Hrvatskoj, sigurno ste barem jednom otišli u njega obaviti šoping. Posebno se to odnosi na vrijeme prije dolaska H&M dućana u naše krajeve, kad se masovno hrlilo u drugi austrijski grad po veličini.



No, Graz nije samo šoping, već mjesto gdje se ima štošta i vidjeti. Schlossberg, prekrasni stari grad, Kunsthaus, nećete pogriješiti posjetite li bilo što od ovog. Ali, prije nego odete ponovno u Graz, malo ga pobliže upoznajte kroz sljedeće činjenice.

1. Ime dolazi od slavenske riječi "gradec" što označava gradić na brdu.

2. Nakon Beča, Graz je drugi najveći austrijski grad, s oko 280 tisuća stanovnika. Od tih 280 tisuća, nešto više od 5 tisuća su Hrvati.

3. Kroz povijest, grad je bio važan centar za Slovence, posebno do 1919. i otvaranja sveučilišta u Ljubljani.

> Nekad šoping meka danas raj za turiste zbog kojeg ćete zavoljeti putovanja

4. U 14. stoljeću, Graz se nazivao i gradom habsburgovaca, koji su stolovali u dvorcu Schlossberg i od tamo vladali ogromnom zemljom.

5. Na sveučilištu u Grazu studira više od 30 tisuća studenata, tako da grad možemo nazvati i studentskim.

6. Svakako posjetite Murinsel tj otok na Muri. Riječ je o čeličnoj konstrukciji napravljenoj kad je grad bio
europska prijestolnica kulture, a danas služi kao kafić.



7. U Grazu je rođen i slavni glumac Arnold Schwarzenegger. Čak je i stadion, na kojem igraju nogometni klubovi GAK i Sturm, nosio njegovo ime, ali je 2005. preimenovan nakon što Schwarzenegger kao guverner Kalifornije nije htio zaustaviti izvršenje smrtne kazne.

8. Grad ima i mračnu stranu. Nakon aneksije Austrije, netom prije Drugog svjetskog rata, građani Graza su oduševljeno dočekali Hitlera koji je došao posjetiti grad.

9. Mjesta koja svakako valja obići su Rathaus (vijećnica), Hauptplatz (glavni trg), Domkirche (katedrala), Kunsthaus (muzej moderne umjetnosti)…

10. I za kraj, Graz je najbolje posjetiti u vrijeme Božića, kao uostalom i sve drugo u Austriji. No, nećete biti razočarani zaputite li se u njega i u neko drugo doba.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju