Najduži tunel na svijetu smjestio se u samom srcu Europe, u zemlji najpoznatijoj po vrhunskim satovima i sirevima, ali i zemlji čija se valuta nerado spominje u Lijepoj Našoj, Švicarskoj.

Tunel Gotthard dovršen je i za promet otvoren u lipnju ove godine, gotovo 70 godina nakon prvog plana o njegovoj izgradnji. Ukupno je dugačak nevjerojatnih 57 kilometara, a radi se o željezničkom tunelu, tako da zaboravite da ćete se njime provozati automobilom. Iako je otvoren još prije nekoliko mjeseci, tek dva tjedna radi punim pogonom.



Skica za izgradnju napravljena je davne 1947. godine, ali se s radovima počelo 17 godina kasnije. Ipak, "ozbiljni" radovi započeli su tek 1999., što je dokaz kako i u Švicarskoj neke stvari počnu sa zakašnjenjem. Od tada iskopano je više od 28 milijuna tona kamena, što bi primjerice bilo dovoljno za izgradnju nekoliko Keopsovih piramida.

Cijena izgradnje na kraju je bila oko 11 milijardi eura, a tunel se sastoji od dvije cijevi, od kojih je svaka duga nešto više od 57 kilometara. Dnevni kapacitet Gottharda iznosi 260 teretnih i 65 putničkih vlakova, a maksimalna brzina vožnja je oko 200 kilometara na sat. Kako će se zahvaljujući njemu povećati trgovina na europskom kontinentu, suvišno je uopće govoriti.

Gotthard je svojom duljinom s trona najdužih željezničkih tunela na svijetu skinuo Seikan (53,9 kilometara) u Japanu. Treći po duljini trenutno je slavni La Manche, koji povezuje Englesku i Francusku, a proteže se na 50,5 kilometara duljine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju