Zašto putujete? Je li to zbog umjetnosti, arhitekture, ljudi, prirodnih ljepota ili sunca? Ili putujete samo zato da biste mogli na Facebook stavljati fotografije mjesta na kojima ste bili? Razloga je mnogo, a jedan od najznačajnijih je hrana. Mnogo putnika na put kreće samo zato da bi u zadanoj destinaciji mogli uživati u tradicionalnim jelima. Tzv. foodieji (osobe koje s posebnom pažnjom uživaju u svim gastronomskim guštima, kojima je to gotovo hobi), iskoristit će svaki slobodni trenutak kako bi otputovali u grad ili zemlju u kojoj još nisu bili te uživali u mirisima i okusima gastro ponude. Jeste li i vi među njima? Ako jeste, onda će vas sigurno zanimati koje su to najbolje gastro avanture u Europi.

Grčka gastro avantura

Raznolikost je glavna karakteristika turneje koja svim putnicima nudi mješavinu avanture i okusa putujući Sakronskim otocima i Peloponezijom. Ova odiseja uključuje putovanje kroz plantaže pistacije na otoku Aegina, školu kuhanja u Porosu i posjet maslinicima u regiji Mani. Cijela turneja prožeta je kratkim stajanjima na povijesnim lokalitetima kao što su Atrejeva riznica i amfiteatar Epidaurus. Jedna od najstarijih kuhinja na svijetu oduševit će vas jelima od kvalitetnog voća i povrća te nezaobilaznih maslina. Rajčice, patlidžani, tikvice, krumpir, bamija, paprike i luk samo su mali dio povrća koje se koristi u tradicionalnim jelima. Ako njima dodate meso ovce i koze te ribu, okusit ćete jela koja će vas oduševiti. Ovu avanturu možete rezervirati ovdje



Okusi Katalonije


Španjolska kuhinja u mnogočemu je slična ostalim kuhinjama mediteranskih zemalja, no opet jedinstvena na svoj način. Sve se odvija u pokrajini Alella. Sama tura počinje u jednoj od najpoznatijih vinarija u regiji, gdje vas čeka šetnja po vinogradima i degustacija vina. Nakon vinarije vraćate se u selo, gdje za vas organiziraju degustaciju vermuta, direktno iz bačvi, uz slasne tapase. Polako opijeni krećete u obilazak tržnice na kojoj će vas upoznati s lokalnim specijalitetima i namirnicama koje se koriste za njihovu pripremu. Turu završavate u rustikalnom restoranu, smještenom u građevini iz 17. stoljeća, gdje vas čeka roštilj i katalonski specijaliteti spareni s lokalnim vinima. 

Gastro pješačenje po Parizu

Organizirana pješačka tura, u malim skupinama, vodi vas kroz Marais, jedan od najpoželjnijih kvartova u Parizu. Vođena kuharom ili gastro blogerom, turneja vijuga kroz sporedne ulice, pune šik restorana, kafića, slastičarnica i pekara, a glavni fokus u novim je gastro trendovima u gradu. Mješavina starih tržnica, vinskih barova i inovativnih trgovina savršeni je prikaz toga kako je moderni Pariz prihvatio novi, užurbani način života. Upoznajte se s aperom, malom zakuskom s prijateljima prije večere u lokalnom kafiću. Šećer na kraju turneje svakako je mala, šarmantna čokolaterija u kojoj ćete imati prilike probati nove okuse i, naizgled, nespojive kombinacije čokolade s raznim začinima.

Talijanska gastro avantura

Volite pršut iz Parme, parmezan i balzamični ocat? Ova tura omogućit će vam da okusite neka od najboljih jela koja dolaze iz regije Emilia-Romagna i gradova Parma, Modena i Bolonja. Upoznat ćete se s proizvođačima nekih od najboljih pršuta na svijetu, okusiti parmezan u mjestu iz kojeg on potječe i uživati u slavnom umaku bolonjez, koji je zaludio cijeli svijet. Uz uživanje u delicijama i lokalnim specijalitetima upoznajte malena mjesta i bizantske crkve te saznajte sve o bogatoj povijesti ovog dijela Italije. Svoju avanturu završit ćete na delti rijeke Po i posjetom Veneciji.

Vinska tura za gurmane po Francuskoj

Francuska, zemlja poznata po vrhunskim vinima i neodoljivim sirevima, svake godine primi tisuće turista koji dolaze ovdje upravo zbog toga. Prilika da uživate u vinima predstoji vam u regijama Tau Lagoon i Pic St-Loup. Degustacije svjetski poznatih pinota, ali i posjet jednoj od vodećih vinarija u južnoj Francuskoj, Chateau Puech-Haut, samo su dio ture na kojoj ćete uživati u vrhunskim i nezaboravnim vinima. Naravno, nešto treba i upiti svo to vino te vas svakodnevno očekuje ručak od tri slijeda s lokalnim specijalitetima, ali i posjet farmi kamenica kao najboljoj "poslastici" regije.

> Francuska Uspavana Ljepotica: Grad u kojem se vino pije kao voda

Prava gastro avantura po Portugalu i Galiciji

Gastro tura po obali, od grada Santiago de Compostela na sjeveru Španjolske sve do Lisabona u Portugalu. Naučite kuhati morske specijalitete u Galiciji, uživajte u gastro šetnji po Portu, probajte neka od najboljih vina iz doline Douro te odsjednite na farmi u regiji Alenteju koja postaje središnje mjesto portugalske gastro scene. Svoju turu, prvenstveno po Portugalu, završiti ćete u Lisabonu taman za dobar noćni izlazak i uživanje u čašici Ginjinha, likera od divlje trešnje. Portugalska kuhinja spoj je prirodnih okusa maslinovog ulja, vina i začina. Iako su portugalska jela s jedne strane jednostavna, s druge strane oduševit će vas spojem okusa i mirisa začina dospjelih na ova područja osvajanjima kroz povijest.



U Kopenhagenu upoznajte gastronomiju Danske


Prolazeći kroz najpopularnija mjesta u Kopenhagenu, West End Gourmet tour nudi vam priliku da se upoznate s najboljim što danska gastro scena ima za pokazati. Polazeći od Vesterbros Torva, tura se kreće prema "mesarskom" okrugu, gdje ćete se upoznati sa starim tvornicama mesa, u kojima su se danas smjestili neki od najboljih danskih restorana. Obilazak od tri sata uključuje stalne degustacije i upoznavanje s raznim obrtnicima koji se bave proizvodnjom sira i čokolade, kuharima svjetskog glasa i lokalnim zanatskim pivovarama.

Njemačka gastro scena u Berlinu

Berlin je jedan od onih gradova u kojem možete uživati u svim svjetskim kuhinjama, a da na to ne morate potrošiti puno love. Street food iznimno je popularna u Berlinu, a oko nje danas se razvijaju prave gastro ture na kojima ćete upoznati grad, ali i dobro pojesti. Jedna od takvih tura ona je koja kreće od turske tržnice, na kojoj ćete se upoznati s tržnicom i namirnicama koje svakodnevno kupuju lokalni kuhari. Ovdje ćete imati priliku probati neka od najboljih peciva na svijetu, ali i popiti kavu u kafiću koji cijeli svoj prihod daje za pomoć migrantima koji su se našli u Berlinu. Skupljajući namirnice kroz grad, turu završavate u stanu vodiča, gdje ćete zajedno pripremiti tradicionalni njemački objed, učeći usput o jelima i njihovom porijeklu.

> Hit na berlinskim ulicama: Nađete li se u Njemačkoj, morate ga probati

Okus Michelinove zvjezdice u Skyeu, Škotska

Gdje ima zvjezdica, ima i cijena, ali oni u potrazi za pravim delicijama neće imati problem izdvojiti malo više kako bi se pohvalili da su objedovali u restoranu s Michelinovom zvjezdicom. No, ovdje je riječ o paketu koji uključuje noćenje u Sky Kinloch Lodge i tečaj kuhanja pod palicom slavnog kuhara Marcella Tullya, dobitnika Michelinove zvjezdice. Isto tako, samostalno možete istražiti bogatu povijest ovog mjesta, ali i upoznati se s lokalnim proizvođačima.



Dvije tržnice, dva kontinenta


Istanbul, grad na dva kontinenta, spoj istoka i zapada. Turska kuhinja poznata je svugdje u svijetu, ali isto tako imala je utjecaj na mnoge kuhinje, posebice one na Mediteranu. Višemilijunski grad poznat je po svojim bazarima i štandovima s hranom na koje ćete naići doslovno na svakom koraku. Tura dvije tržnice počinje na povijesnoj tržnici Persembe Pazari, u četvrti Karaköy. Iako će vam se ova tržnica činiti kao mjesto na kojem ćete prije kupiti sidro nego hranu, ona je ipak jedna od najboljih mjesta u gradu za doručkovanje. Nakon upoznavanja s tržnicom i ispijanja čaja u hotelu koji seže još iz otomanskog doba, trajektom odite na azijsku stranu i tržnicu Kadıköy. Tu ćete se upoznati s mnoštvom tradicionalnih trgovina i restorana, ali i isprobati neke od najboljih turskih specijaliteta.

> Najsočniji kumpir kakvog još niste probali

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju