Oscar Piljek i Ivan Saganić
13. studenog prošle godine uputili su se na ekspediciju dugu 11 tisuća kilometara, koju su prozvali "Ekspedicija 7 milja". U avanturu su se otisnuli s Cresa na koji se planiraju vratiti kada biciklima obiđu Hrvatsku, sloveniju, Italiju, Tunis, Maroko, Portugal, Španjolsku, andoru, Francusku i Švicarsku, a za Punkufer ispričali su kako je sve počelo.



“Imam 27 godina, a posljednjih 15 potpuno i sretno sam se osjećao surfajući, snimajući, fotografirajući i skejtajući. Nakon nekog vremena to se pretvorilo u rutinu pa sam tražio nove izazove. Lani, dok sam bio na surferskom putovanju, zbližio sam se s Ivanom i počeli smo zajednički raditi planove, čime se baviti, a da nas to usreći. Ivan se dotad poluprofesionalno bavio motociklizmom i slobodnim penjanjem. Iako smo u jednom trenu razmišljali o otvaranju surferske škole u tropima, zaključili smo da to ipak nije to”, objašnjava Oscar.

Po povratku kući razmišljali su dugo o stvarima koje ih usrećuju i stavili ih na papir, a tu su bile fotografija, snimanje, glazba, pisanje, ekstremni sportovi, logistika… Htjeli su to povezati u jednu cjelinu i odlučili da će krenuti na avanturističko putovanje, a svoju će priču podijeliti s medijima kroz putopise, fotografije i dokumentarac. Prijevozno sredstvo im je bicikl, a spavati su planirali u šatorima.

“Nikad tako nešto u varijanti projekta nismo prije radili niti Ivan niti ja. Morali smo kupiti ili nabaviti dosta opreme (bicikle, biciklističku i kampersku opremu, šatore, malo prenosivo računalo, dodatne kamere, dronove itd.)."



"Uz pomoć prijatelja, u dva mjeseca složili smo prezentaciju i krenuli s predstavljanjem ideje kako bi dobili sponzore i medijsku podršku, a do početka putovanja nabavili smo gotovo čitavu opremu. Istovremeno smo se fizički pripremali za putovanje i detaljnije razrađivali rutu. Ipak, htjeli smo što više nepredvidivih situacija, jer organizirani put razlikuje se od avanture, a nama je avantura bila nešto na što smo ciljali”, priča Oscar.

Već u prvom mjesecu putovanja planovi su se rasplinuli i prava avantura je počela. Neke destinacije nisu uspjeli posjetiti, zamjenili su ih drugima, o kojima su saznali na samom putu. Na dijelu puta su se i rastali, jer je Ivan, zbog ozljede koljena, bicikl zamjenio vlakom. Put je usporilo i loše vrijeme, a na Siciliji, usput su i spasili 6 štenaca, na koje su naletili uz cestu i odlučili da će ih povesti sa sobom. Uspješno su ih udomili u obližnjem gradu.

Ivan i Oscar dosada su prešli oko 2500 kilometara, dio Hrvatske, Sloveniju, Italiju, a na putu su posjetili i San Marino te se otisnuli do Sicilije. “Slijedi još barem 9000 kilometara, posjet Tunisu, Maroku, Portugalu, Španjolskoj, Andori, Francuskoj, Švicarskoj, Austriji, Sloveniji, a krajnja točka je Cres, odakle smo i krenuli."



"Zašto tako dugo putovanje? Zato jer želimo, pored svega, vidjeti kako ćemo se ponašati u novonastalim situacijama, s manje komfora nego li smo naučeni. Vjerujemo kako ćemo iz druge perspektive sagledati sami sebe, živote koje živimo, okolinu u kojoj živimo i našu regiju. Vjerujemo da će naš rad možda na neki način biti inspiracija drugima, ne nužno avanturističkog ili sportskog spektra. Život je kratak, a ljepše ga je proživiti zadovoljno, smisleno i pozitivno. Za bolji svijet, za više ljubavi!”, poručio je Oscar Piljek.

Ekspediciju 7 milja možete svakodnevno pratiti na njihovoj Facebook stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju