Mediteran je godinama svjedočio tisućama godina burnih povijesnih događaja. Izmijenile su se razne civilizacije koje su izgradile čuda, a mnogi gradovi na mediteranskom moru i danas su sjajan primjer ljepote i civilizacijskih dostignuća.

Kad spomenemo Mediteran, jedna od stvari koje nam padnu na pamet je i veliki hit Olivera Dragojevića, pjesma 'Cvit Mediterana'. Oliver je pjesmu otpjevao u čast Splita, pa iako i biser Dalmacije možemo uvrstiti na ovu listu, odlučili smo predstaviti neke druge gradove na Mediteranskom moru koji su vrijedni pažnje. Krenimo.

Collioure, Francuska

Gradić koji se smjestio u blizini granice sa Španjolskom, bio je izvor inspiracije mnogim velikim umjetnicima, kao što su Picasso, Matisse i Braque. Poznat je po izvrsnom vinu i lijepim plažama, a posebno po sjajnoj lokalnoj kuhinji. Nekako nam se čini kako bi svaki 'bonkulović' u ovom gradu bio iznimno sretan.

Tellaro, Italija

Maleno staro ribarsko mjesto u Liguriji privlačilo je umjetnike stoljećima. Kuće živih boja, brodovi, prekrasna obala glavni su aduti, a vjerojatno vam je izgled ovog mjesta odnekud poznat. U tom slučaju, pomiješali ste ga s obližnjim Cinque Terreom, koji je mnogo poznatiji, ali nećete pogriješiti ni ako se zaputite u Tellaro kojeg turisti (uglavnom) još nisu otkrili.



Kotor, Crna Gora

Nekoliko zadnjih godina, turizam je kod naših južnih susjeda doslovno eksplodirao. Cijela zemlja obiluje prekrasnim plažama i zabavom, ali i povijesnim gradovima. Jedan od takvih je i Kotor, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO – a i jedna je od najboljih destinacija u zemlji. Čim vidite pogled na zaljev, stati će vam pamet…

Mallorca, Španjolska

Jasno, riječ je o jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija. I ne, nije točno da se ovdje nalaze samo stotine hotela, klubova i zabave, već je Mallorca i prepuna prirodnih ljepota. Posebno je divan planinski lanac Serra de Tramuntana, ta nije ga UNESCO bezveze zaštitio…



Cinque Terre, Italija

Točno, ovih pet sela smo maloprije spomenuli, a Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore su povezani 'stazom ljubavi', tako da ih sve možete i propješačiti. Cinque Terre je idealan za dolazak s boljom polovicom jer će vam pružiti nezaboravan vikend. Jasno, pošto su već turistički razvikani, moguće su i gužve, ali ovih pet sela je grehota ne vidjeti.

Korzika, Francuska

Na Korzici je rođen jedan od najvećih francuskih sinova, Napoleon Bonaparte! No pustimo sad njega i ženu mu Jozefinu, ovaj otok nudi čudesnu prirodu i kulturu. Blaga klima pomoći će vam pri razgledavanju prirodnih bogatstava, a u gradovima ćete saznati i iz bliza vidjeti korzikansku prošlost. Jesmo nešto zaboravili? Aha, jela su im za prste polizati!



Cipar

'Država - otok' je popularna među turistima, što uopće nije čudno. Gradovi na Cipru izgledaju kao s razglednice, obala je prepuna plaža u kojima bi se rado okupali i oni koji ne vole more, a sve to prate izvrsne mogućnosti smještaja. Da, da, Cipar je mjesto koje definitivno vrijedi vidjeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju