Neka od njih obavijena su velom tajne, a do nekih je nemoguće doći. Zajedničko im je jedno – nemoguće ih je posjetiti i razgledati!

Grob cara Qin Shi Huanga

Sigurno ste čuli za popularne ratnike od terakote, koji čuvaju carevu grobnicu u Kini. Dosad je ukupno izvučeno 2 tisuće kipova ratnika, od kojih su svi različiti, a vjeruje se kako ih se još osam tisuća nalazi pod zemljom. Ipak, istraživanja i iskapanja još traju, a iako ratnike možete vidjeti, moguće je da grob nećete nikad jer Kinezi poštuju drevne rituale pokapanja. Svaka čast!

Špilja Lascaux, Francuska

Ovaj kompleks špilja na jugozapadu Francuske oslikan je crtežima iz doba paleolitika. Drugim riječima, crteži ovdje stari su i 17 tisuća godina. Špilje se nalaze na UNESCO-ovu popisu Svjetske baštine, a kako bi se očuvale, zadnjih nekoliko godina zatvorene su za javnost.



Vulkanski otok Heard

Ovaj vulkanski otok pripada Australiji, ali smjestio se poprilično daleko od njezinih obala, čime je postao jedno od najudaljenijih mjesta na kugli zemaljskoj. Prava je oaza za životinje, jer su na njemu svoje mjesto pronašli pingvini, tuljani… No, zanimljiv je još i po tome što je prije desetak godina otkriveno da na njemu postoji i aktivni vulkan. Istina, bilo bi ga zanimljivo vidjeti, ali problem je što biste do njega morali ploviti najmanje dva tjedna od nekog drugog kopna.

Otok zmija, Brazil

Nedaleko od Sao Paula smjestio se ovaj poznati otok, koji gotovo u potpunosti zauzimaju brojne vrste zmija otrovnica. Naime, ima ih negdje oko 4 tisuće, ali lokalci se kunu da ih je i više, pa tako tvrde da na svakih pet kvadrata otoka dolazi po jedna zmija. Ovdje pristup imaju jedino znanstvenici za svoja istraživanja, i to tek svakih nekoliko godina.



Vatikanski tajni arhivi

Skriveni duboko unutar vatikanskih zidina, teško je vjerovati kako će ovi dokumenti ikad postati dostupni običnim smrtnicima. Michelangelova pisma, zamolba Henrika VIII. za poništenjem braka i brojni drugi dokumenti ovdje su našli svoje mjesto.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju