Budućem biševskom mjesnom odboru za djelatnost je potreban zajednički prostor u kojemu bi se mogli sastajati. Takav je prostor nekoć nudila biševska osnovna škola. Jednoga su se dana Lada i Lucijo odvažili na istraživanje te u školi otkrili brojne starinske školske potrepštine, klupe, katedru, pa čak i nastavnikov nekadašnji krevet. U starom školskom ormaru otkrili su i pravo pravcato "blago"…

> Hrvatski otok koji polako umire: Svaki tjedan pratite život 13 preostalih stanovnika

Školu su 1939. godine sagradili tadašnji stanovnici Biševa. Prve je ratne godine u njoj bilo čak 48 djece školskog uzrasta. Prije toga, nastava na otoku odvijala se u dvije privatne kuće u biševskim zaseocima. Danas je školski krov propao zbog nemara te se urušio i strop škole. Lada i Lucijo u školskom su ormaru našli sanduk u kojemu su spremljeni osnivački dokumenti nekadašnje biševske poljoprivredne zadruge. U dokumentima su otkrili da je jedan od istaknutijih članova zadruge bio Lucijov djed. Iz tekstova se može razabrati da su Biševljani nekoć međusobno bili vrlo složni.



Zadruga je na otoku služila za proizvodnju i prodaju biševskog plavca, biljke dalmatinskog buhača koja je prirodni insekticid, te graška. Istovremeno, nekadašnji su se Biševljani u zadruzi okupljali i odlučivali o stvarima važnima za otok. Osnivačke dokumente i preostale zadružne predmete Lada i Lucijo će zaštititi kao dragocjen nalaz da bi otočanima pokazali kako je na otoku nekoć djelovala složna otočka zajednica. Ovdje pogledajte novu epizodu iOtok-a.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju