O ljepotama Modre špilje odavno se daleko čuje. Dok u ljetnim mjesecima ovaj biser Jadrana posjeti više od sto tisuća turista, otok na kojem se smjestila ova nevjerojatna ljepota - Biševo, zimi gotovo zjapi prazno. Danas na Biševu živi samo približno 13 stanovnika čije ćete dnevne rutine i nastojanja posljednjih Biševljana da osnuju mjesni odbor moći pratiti u jedinstvenoj interaktivnoj dokumentarnoj seriji - iOtok.



Slovenski, talijanski i hrvatski autori udružili su snage u ovom projektu kako bi pružili podršku posljednjim stanovnicima ovog prekrasnog otoka u nastojanjima da zaštite delikatan otočki život od surove turističke industrije.



Biševo je maleni jadranski otok poznat još iz antičkoga doba. Nakon Drugog svjetskog rata imao je više od 700 stanovnika, dok je sedamdesetih godina prošloga stoljeća tamo živjelo tek još oko 65 ljudi. Priče o preostalim stanovnicima iOtok će svakog tjedna objavljivati na internetskoj stranici www.iotok.eu/hr/ pa ćete se i vi iz prve ruke moći uvjeriti što znači život na relativno izoliranom otoku te gotovo ući u domove živopisnih protagonista ovog zanimljivog projekta. Jedan os "stanara" Biševa, kojeg ćete moći pratiti, je i slovenski pisac Mate Dolenc koji se na otok vraća kako bi napisao svoj posljednji roman.

iIsland from miha celar on Vimeo.

Namjera ljudi koji stoje iza ovog projekta je privući pozornost šire javnosti kako bi se doprinjelo zaštiti ove dragocjene otočke zajednice. Tjedne dokumentarne priče u zimskom razdoblju ekipa projekta će snimati i montirati na samom otoku. Gledateljima će na internetskoj stranici biti dostupne i brojne fotografije, tekstovi i audio snimke Biševa i njegovih posljednjih stanovnika. Uz pomoć tzv. full-motion videoigre gledatelji će moći ući u prekrasan svijet biševskoga podmorja. Uz pomoć mobilne aplikacije, moći će stvoriti prikaz svog vlastitog idealnog otoka i objaviti ga na našoj internetskoj stranici.

Najmaštovitije kreacije bit će nagrađene ljetnim posjetom Biševu na kojem će autori imati priliku upoznati sve njegove stanovnike.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju