Turistička ponuda grada Karlovca
uskoro će biti obogaćena jedinstvenom ustanovom. Radi se o akvariju Aquatika, prvom slatkovodnom akvariju u Hrvatskoj i najvećem u ovom dijelu Europe, čije će se otvorenje održati u subotu, 22. listopada 2016. godine. Budući posjetitelji imat će priliku istražiti bogati biljni i životinjski svijet koji obitava ispod površine hrvatskih rijeka. Akvarij će biti otvoren za sve posjetitelje od ponedjeljka 24. listopada.



Autor projekta arhitekture Aquatike je Studio 3LHD. Zgrada akvarija, smještena neposredno uz slap rijeke Korane, prostire se na približno 3 tisuće kvadratnih metara i oblikovno je u potpunosti uklopljena u okoliš. Krovovi su pod zemljom prekriveni zelenilom, koncept oblikovanja nadahnut je nasipima i šancima karlovačke zvijezde, dok se u središtu nalazi trg sa ulaznim prostorom, suvenirnicom, caffe barom, čitaonicom i uredima.

Izložbeni postav
prati tok krške rijeke, počinje 'izvorom' na trgu, uz rampu s akvarijima se spušta u podrumsku etažu sa špiljskim i močvarnim staništima. U njemu se može vidjeti više od 100 vrsta riba te više od 40 endemskih vrsta. Sveukupno se radi o oko 5 tisuća živih jedinki čija ukupna masa premašuje jednu tonu.

Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac nastala je u okviru projekta pod nazivom 'Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium' kojeg je sufinancirala Europska unija u iznosu 36,2 milijuna kuna.



Grad na četiri rijeke, Kupi, Korani, Mrežnici i Dobroj, sa svojom bogatom riječnom povijesti i tradicijom, logičan je izbor za lokaciju prvog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj. Osim što će Aquatika obogatiti turističku i muzejsku ponudu grada Karlovca, pridonijet će zapošljavanju i kvaliteti života, ali i prepoznatljivosti Karlovca kao grada susreta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju