Uobičajena veličina kućnog akvarija je otprilike 100 litara, iako neki i u vlastitom domu drže dosta veće akvarije. Ipak, niti jedan od ovih 10 nitko nema doma, jer su toliko veliki da u njima bezbrižno plivaju morski psi i raže.

Akvarij Zapadne Australije: 3 milijuna litara

Smješten u Perthu, ovo je najveći akvarij u Australiji. Dug je 40 metara, širok 20, a sadrži 3 milijuna litara slane vode! Ispod akvarija je 98 metara dugačak tunel kojime možete šetati dok razlegavate ribe, a ako dodatno platite, uz pratnju vrhunskih stručnjaka u akvariju možete i zaplivati i ostvariti neposredan kontakt s morskim psima i ražama…



Akvarij u Genovi: 3,8 milijuna litara


Ovaj gigant u Kolumbovom gradu izgrađen je za potrebe EXPO sajma 1992. godine i jedan je od najvećih akvarija Europe. Sastoji se od 70 tankova, a u njemu je svoj dom pronašlo više od 6 tisuća životinja. Neki tankovi puštaju vodu nalik mediteranskoj, drugi onoj u Crvenom moru, a treći vodu iz oceana, kako bi se "stanari" što ugodnije osjećali.

Akvarij u Šangaju: 3,8 milijuna litara

Sastoji se od devet raznih zona, od kojih svaka predstavlja određeni dio svijeta. Tako postoje kineska, antarktička, australska i druge zone. Kineska je dom mnogim rijetkim i dragocjenim vrstama, uključujući i one iz rijeke Yangtze. Najveća atrakcija definitivno je podvodni tunel, dugačak 155 metara, što ga ujedno čini i najdužim podvodnim tunelom na svijetu.

uShaka morski svijet: 3,8 milijuna litara

Ovaj tematski park smjestio se u južnoafričkom gradu Durbanu i najveći je akvarij na afričkom kontinentu. Ovdje možete pronaći sve, od malih morskih konjica pa sve do morskih pasa i dupina. Posebnost ovoga akvarija je restoran u sklopu njega, gdje dok uživate u hrani, iznad vas kruže morski psi i drugi stanovnici akvarija.

Akvarij u Montereyu: 4.5 milijuna litara

Ovaj kalifornijsku akvarij napravljen je od dva gigantska tanka. Jedan od njih je oceanski, u kojem možete vidjeti podmorski život Kalifornije. U drugom se nalazi ostatak podvodnog svijeta, tako da u njemu plivaju raže, jegulje, vidre i mnoge druge vrste.

Turkuazoo: 5 milijuna litara

Otvoren je 2009., a smjestio se unutar velikog šoping centra u Istanbulu. U njemu pliva više od 10 tisuća raznih vrsta, među kojima valja izdvojiti morskog psa tigra, divovske raže i pirane. Dakle, ako vas put nanese u Istanbul, nemojte samo živjeti u prošlosti i razgledavati Aja Sofiju, već priliku dajte i ovom ogromnom vodenom kavezu.

L'Oceanografic: 7 milijuna litara

Nalazi se na jugu Španjolske, točnije, u Valenciji. Integriran je u kompleks poznat kao Grad umjetnosti i znanosti, najveći je akvarij u Europi i dom više od 45 tisuća jedinki podvodnog svijeta. I kroz njega možete prošetati tunelom dugim 35 metara i diviti se raznolikom život svijetu koji pliva svuda oko vas.



Akvarij u Okinawi: 7,5 milijuna litara


Ocean Expo Park u Japanu dom je ovog akvarija, otvorenog 2002. Najveći tank sadrži 7,5 milijuna litara vode, a kroz akrilno staklo veličine 8 x 22 metra i debljine 60 centimetara posjetitelji mogu uživati u veličanstvenim prizorima. Kitopsine i divovske raže (oko 7 metara) plivaju ovdje.

Dubai Mall akvarij: 10 milijuna litara

Već vam je poznato kako je u Dubaiju gotovo sve uvijek najveće i najposebnije, a iznimka nisu ni akvariji. U jednom od najvećih shopping centara na svijetu mjesto je našao i ovaj akvarij, u kojem živi više od 33 tisuće životinja, uključujući i 400 morskih pasa i raža. Zanimljivo je da je prije pet godina ovdje nastala velika panika, jer je jedan morski pas zaletavanjem oštetio staklo, pa je došlo do pražnjenja i evakuacije cijelog centra.

Akvarij u Atlanti: 23 milijuna litara

23. Milijuna. Litara. Ajmo još jednom: 23 milijuna litara. Ovaj akvarij daleko je najveći na svijetu i niti jedan drugi nije mu ni blizu. Otvoren je prije 10 godina, a jedini je akvarij izvan Azije u kojem se nalaze kitopsine. To je izazvalo velike polemike, s obzirom da su u ovom akvariju u međuvremenu dvije i uginule.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju