"U neko prošlo vrijeme ovaj je dvorac bio sjedište gospodara kraljevstva. Živjeli su ovdje plemići i dvorjani koji su vladali svijetom na isti način kao što ti pomičeš figure igrajući šah. Ovaj dvorac još uvijek stoji prkosno, stršeći na brdu. No, sada je sjedište drugačijih gospodara. Onima koji su se zarekli na savezništvo s onima koji vladaju pod okriljem noći. Onima koji povlače poteze iz sjene. Kraljevi i kraljice šahovske ploče. I tako se pomičemo po ploči, svatko od nas služi nekoj svrsi. Pomičemo se, ali za koga? Za kralja? Za kraljicu? Ili to činimo svi za jednoga ili za one koji uzurpiraju pozicije drugih? Kindredi, dobrodošli u Kraljevstvo krvi. Doživite svijet noću. Dođite i budite pijun u igri. Koliko daleko možeš dospjeti?"

Ovaj zagonetni trailer nije najava za novi hollywoodski blockbuster film o vampirima, nego poziv Zagrepčanima da zaigraju novu sezonu LARP-a Zagreb by Night. Skupina ljubitelja igranja uloga iz Zagreba i drugih gradova okupljaju se u metropoli i guštaju u uživljavanju u uloge inspirirane vampirskim tematikama s dodacima krimića i zavjera.



"Naš vampirski LARP je za sve igrače koje zanima vampirska tematika, ali isto tako i roleplay igra s dubokim drevnim pravilima i intrigatnom, slojevitom politikom. Filmovi poput What we do in shadows, Carpenterovi Vampiri, Intervju s Vampirom i slični svakako pomažu oko približavanja atmosfere, ali ovdje je svijet malo drugačiji od filmova, tj. bolje razrađen. Ako su igrali papirnatu RPG verziju Vampire the Masquerade ili Vampire Dark Ages, igrači će biti već dobro upoznati jer je to isto okruženje radnje. Pozivamo sve zainteresirane, od iskusnih u LARP-u i roleplayu u tabletopu, a posebno početnike koji nemaju nikakvog iskustva s LARP-om. Većina naših igrača zapravo prije niije nikad larpala", pojašnjava Matija Kessler, glavni autor i voditelj igre Zagreb by Night. Ako ste zainteresirani zaigrati ovaj LARP možete se javiti organizatoru Matiji Kessleru na mail matija.kessler@gmail.com.

LARP igraju u društvenim prostorima u Zagrebu jednom ili dvaput mjesečno, no nekoliko puta godišnje iznajmljuju egoztičnije lokacije van grada. Tako je u travnju bio organiziran veliki Elizij u Muzeju automobila na oduševljenje igrača. A za 2017. godinu planiraju veliki događaj u jednom dvorcu van Zagreba.

Posebnost LARP-a je da se igrači maksimalno uživaljaju u ulogu lika kojeg predstavljaju. To znači da se trude i odjenuti usklađeno s ulogom. Neki će jako paziti na toaletu ako igraju bogatu kastu vampira poput Ventrua, dok će nekima lijepa odjeća biti najmanja briga, ako igraju deformirane vampire Nosferatue.



"Rekviziti i kostimi su potrebni na subotnjim eventima koje igramo jednom mjesečno. Tada želimo dočarati atmosferu. Imamo mogućnost izrade i nabave vampirskih zubi putem proizvođača van Hrvatske", otkriva Matija.

LARP je Live Action Role Play, odnosno igranje uloga uživo. To je spoj hobija i umjetnosti sličan kazalištu i igrokazu. Često s SF, fantasy ili mitološkom tematikom. Popularni filmski brendovi i knjige nudili su nastavke u vidu igara koje uvode u priču i igrače (RPG igre), a LARP je dodao i dimenziju da se fizički uključite i sudjelujete i utječete na radnju. U Zagrebu i Hrvatskoj djeluje više tematskih LARP-ova pa osim vampira možete igrati i Star Wars, Elders Scrolls, Steampunk i druge.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju