U današnjim vremenima
kad je rada i obaveza puno, a vremena malo, dobar dio ljudi nezdravo se hrani. Tako se masovno konzumira junk food, namirnice su nekvalitetne, naše krvne slike postaju sve lošije, a nije nam drago stati ni na vagu. Prema jednom nedavnom istraživanju, pet država u kojima se najzdravije jede su Velika Britanija, Andora, Švedska, Singapur i Island, pa budimo na trenutak nepristojni i zavirimo u tuđe tanjure…

Ujedinjeno kraljevstvo

Peta najzdravija zemlja na svijetu, nije se ovdje našla slučajno, već mijenjanjem nekih loših prehrambenih navika. Tako nutricionistica Shona Wilkinson objašnjava kako su se Britanci odrekli prerađene hrane u korist lokalnih, sezonskih namirnica. Posebno je istakla značaj zimskog povrća koje se uzgaja u UK, a bogato je vitaminima C i sadrži vrijedna vlakna.

Andora

Iako se često upozorava na štetnost alkohola, napomenimo kako malena Andora, gledajući prema glavi stanovnika, ima drugu najveću potrošnju vina na svijetu. No, to je očito ne sprječava da bude i četvrta najzdravija zemlja. Uostalom, crno vino sadrži jaki antioksidans resveratrol koji može spriječiti kardiovaskularne zdravstvene probleme poput visokog kolesterola, štiteći krvne stanice i trombocite. Također, crno vino razrjeđuje i krv, što može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati infarkt.



Švedska

Zemlja u kojoj je nastala IKEA, našla se u ovom istraživanju na visokom trećem mjestu. Nutricionistica Marilyn Glenville objašnjava to činjenicom kako švedska hrana sadrži veliki broj namirnica odličnih za probavu. Šveđani jedu veliku količinu visokokvalitetnih mliječnih proizvoda, a jedno od jela koje bi svakako valjalo probati kad se zateknete u ovoj sjevernoj kraljevini je i filmjolk, poslastica slična jogurtu koja je prepuna korisnih bakterija.

Singapur

Iako ćete se ovdje loše provesti ukoliko volite žvakaće gume, dobra je vijest kako ćete barem uživati u zdravoj hrani. Ovdje se za gotovo svako jelo koriste đumbir i curry koji imaju protuupalna svojstva, kao i svojstva protiv mučnine. Također, đumbir poboljšava i cirkulaciju, omogućujući da više zdrave hrane dođe do svakog organa.



Island

Riba, riba, riba i riba, možemo slobodno reći kako ovdje sve započinje i završava ribom, pa je očito Island zato i najzdravija zemlja svijeta. Vrste poput lososa i haringe, koje se ovdje stalno konzumiraju, sadrže esencijalne masne kiseline kao što su omega 3 masti. Također, jedno od najpoznatijih islandskih jela je i Hardfiskur, suha riba uz koju se poslužuje kruh s aktivnim ugljenom, koji sadrži mnogo vlakana i dobar je za probavu.

Uglavnom, ako želite mijenjati prehrambene navike i biti elegantni i zdravi, držimo vam palčeve.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju