Poznata, ali ipak ne još toliko popularna, planina i nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori godinama privlači turiste željne aktivnog odmora ili jednostavnog uživanja u netaknutoj prirodi. Očaravajući prizori najviše planine Dinarida razlog su zbog kojeg brojni posjetitelji iznova dolaze na Durmitor potražiti mir ili dozu adrenalina, a većinom spoj toga.

Durmitor, koji je nacionalnim parkom proglašen 1952, godine, a prije više od 30 godina uvršten na UNESCO-v popis Svjetske kulturne i prirodne baštine, pružit će vam toliko toga, a da za to nećete morati potrošiti onoliko koliko bi potrošili na razvikanijim europskim planinskim odredištima, u kojima ćete zbog mnogobrojnih turista zaboraviti razlog zbog kojeg ste u prvom redu i došli.

 

Zaboravite Alpe! Očaravajući #Durmitor #repost @tihanaver

A photo posted by @punkuferhr on



A kao što ste mogli pročitati, došli ste zbog prirode, mira, ali i raftinga na Tari ili kupanja i uživanja ostalim rijekama i jezerima, biciklizma, planinarenja, skijanja ili kanjoninga.


Poznata voditeljica i pjevačica grupe Lollobrigida, Ida Prester nedavno je s obitelji posjetila Durmitor i oduševila se svime. 'Na povratku s Hvara posjetili smo Durmitor. Očarala nas je priroda, a iako je Durmitor zimi poznat kao skijaški centar, meni je ljeti još magičniji. Posebno su senzacionalna brojna ledenjačka jezera, ima ih 18. MI smo posjetili Crno jezero, a došli smo i do najvišeg vrha, Bobotovog Kuka, iznad 2500 metara nadmorske visine. Tamo koze slobodno skakuću, pogled puca do kraja galaksije, nevjerojatno je! Ništa manje spektakularno od Alpa, samo je puno manje poznato.'

Odlična hrana i genijalan smještaj

'Proveli smo tamo dvije noći, ima genijalnog smještaja. Mi smo bili u apartmanu u mjestu Žabljak koji izgleda kao planinska kućica, oko koje šeću konji, bogata je i ponuda sportskog sadržaja, a ispred je uređeni park za djecu. Neki apartmani čak imaju i bazene. Baš sam oduševljena kako je sve ukusno i slatko uređeno.'

Bez obzira na to što se Durmitor dosta izdigao iznad najviših domaćih vrhova, do turističkog centra nije problem doći.

'Na Durmitoru se čak može automobilom doći do najvišeg vrha Bobotovog Kuka. Mi smo vozili i iznad Kuka, ali tada sam ja već počela kukati da je opasno jer je stvarno uska cesta i ogromna je provalija sa strane. Valjda se i zato zove Kuk jer ljudi kukaju da ih je strah visine.' – šali se Ida koja je oduševljena svime što nudi idilična crnogorska planina.

'Cijene su stvarno ok, nije da je baš džabe kao u nekim selima kroz koja smo prolazili, gdje najedeš cijelu svadbu za 15 eura, ovdje se vidi da je mjesto turistički orijentirano već godinama, ali se vrlo lako može naći apartman za malu obitelj za 20 eura, a cijene u restoranima su kao u zagrebačkim zalogajnicama.' – prepričala je Ida svoje iskustvo s Durmitora i za kraj napomenula kako je hrana izvrsna, a posebno ju je oduševila 'najbolja janjetina koju je ikad probala' u restoranu 'Momčilov grad' te svježa pastrva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju