Big Ben, debeljuškasto zvono skriveno u istoimenom tornju naslonjenom na sjeverno krilo Westminsterske palače rođeno je prije 158 godina, kad se prvi put oglasilo na puni sat.

Iako se zvono trebalo prema kraljici zvati Victoria, stanovnici Londona, skloni davanju nadimaka svojim miljenicima od betona, kamena i željeza, prozvali su ga od milja "Big Ben", i tako je ostalo. Baš kao i sa slavnim Gherkinom službenog imena 30 St Mary Axe, neboderom specifičnog oblika kojeg nazivaju "kiseli krastavac“ ili "jaje“.

Toranj u kojem je Big Ben smješten od 2012. službeno se zove Elizabetin toranj u čast kraljičine dijamantne obljetnice. Do tada se zvao Toranj sv. Stjepana, ali i dalje je u svijetu najpoznatiji kao "Veliki Ben". 

Zvono teži nešto više od 13 tona, poput manjeg slona. Visoko je 2,28 metara, a široko 2,75 metara. Zvuci Big Bena puno su se bolje čuli u prošlosti kad je grad bio tiši. Bez obzira na godine, "pjesma" starog londonskog gospodina može se čuti do Tower Bridgea koji je udaljen sat vremena hoda, ali samo tijekom tihih večeri kad dopire melodija nadahnuta Händelovim Mesijom. Mnogi smatraju da zvono ima specifičan zvuk zato što je imalo nezgodu i nikada se nije u potpunosti oporavilo. 

> 7 stvari u Londonu koje jednostavno morate doživjeti

Big Ben je prvi put popucao kad je čekić u zvoniku zamijenjen novim i težim modelom. Napuklo zvono kovači su rastopili, a od metala je izrađena nova verzija koju su do tornja dovukli konji. Građani Londona masovno su izašli na ulice kako bi mogli prisustvovati svečanom događaju. Zvono je ubrzo ponovno puklo, ali Britanci ga taj put nisu ni pomaknuli.

Umjesto toga zakrenuli su čekić kako bi udarao po neoštećenom mjestu. Big Ben je poznat po svojoj točnosti. 1924. godine BBC je u zvoniku postavio mikrofon i počeo redovito emitirati zvonjavu kao državni signal za točno vrijeme. Kako ne bi došlo do odstupanja, urari se redovito brinu za mehanizam stavljanjem ili skidanjem kovanica na njihalo koje se tako ubrzava ili usporava, ovisno o tome koliko je sati. Jedna kovanica mijenja brzinu sata za 0,4 sekunde na dan.

> 3 europska grada u kojima možete uživati u besplatnim koncertima na ulici


Budućnost slavnog tornja nije blistava jer se simbol britanske moći i raskošne povijesti polako ali sigurno urušava. Stručnjaci se pribojavaju da bi uskoro više mogao nalikovati Kosom tornju u Pisi nego neogotičkoj znamenitosti koja ponosno dominira Londonom. Kako bi se to spriječilo, potrebne su milijarde funti za saniranje štete nastale od vode koja curi iz zidova i obnavljanje slabašnih temelja na kojima stoji Big Ben.



No kakva mu god bila budućnost, toranj će zauvijek ostati zapamćen u igranim i animiranim filmskim klasicima. Nacrtani dječaci i djevojčice u Petru Panu predahnuli su na kazaljkama na putu do Nigdjezemske, a zvonjava Big Bena bila je ključan signal u Operaciji Grom, četvrtom filmu iz serijala o Jamesu Bondu sa Seanom Conneryjem u ulozi agenta MI6.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju