Netom otvorenom restoranu Tramonto u sklopu boutique hotela Delfin već tepaju da je jedan od najpopularnijih istarskih restorana pa smo krenuli put Rovinja uvjeriti se sami u izvrsnost hrane. Smjestili smo se za stol na terasu restorana tik uz obalu i odmah nam je postalo jasno zašto baš to ime za restoran – naših pet slijedova pratio je zalazak sunca, tal. tramonto (da je Hitchcock boravio u Rovinju, Rovinj bi se hvalio ljepšim zalaskom od onoga floridskog i zadarskog).

Ovu gastro priču otvorila je burrata, kraljica talijanskih sireva, s pestom od rikule i tri vrste rajčice. Već poznatu kombinaciju sira s rajčicama podiže pesto, a uz slijed predstavljen nam je Sauvignon blanc Galić. Uslijedio je carpaccio od brancina na pestu od sipe popraćen Istarskom malvazijom. Tanjur nas je osvojio na prvi pogled prekrasno složenim bojama, a okusom je samo opravdao prvotni dojam. Poslije delikatne kremoznosti burate pasalo nam je nešto lagano poput carpaccia. Dalje nismo bili ništa manje oduševljeni. Treći slijed definitivno je i favorit naše cijele večere – capellacci punjeni kunićem u temeljcu od kunića s kremom od pastrnjaka te čipsom od parmezana.



Kunić je popularno jelo među sredozemnim narodima pogotovo kada se terina od kunića kombinira s gusjom jetrom. Zbog svega navedenog ovaj nam je tanjur bio drago iznenađenje jer je chef Dario Bionda dokazao da meso poput kunića izvrsno odgovara delikatnim capellaccima. Krema od pastrnjaka aromatizira i dopunjava, a jednostavan čips od parmezana djeluje estetski zanimljivo i podiže cjelokupnu priču tanjura. Nastavili smo s tuna-steakom položenim na kremastom krumpiru i osvježavajućoj cikli. Fino začinjena tuna razblažena je blitvom i zapravo se odlično kombinira s pomalo slatkastim krumpirom i ciklom. Hedonist u nama ipak je na kraju najviše uživao u čokoladnom tartu. Prhko tijesto napravljeno je s maslinovim uljem, a okus čokolade pojačala je krupna sol na vrhu. Cijeli desert savršeno je zaokružen šalicom kave i viskijem.



Sunce je zašlo, završili smo s jelom i prepuni dojmova zaključili kako je teza s početka ovog članka o izvrsnosti hrane opravdana. U moru sličnih restorana, Tramonto se istaknuo prvo svojim uređenjem, a onda i hranom. Chef Dario Bionda ponudio nam je jela spravljena na poseban način, a sve uz pomoć trojca – Klemente Šilić, Pero Radočaj i Mihael Kosanović. Slijedovi su prezentirani s vrhunskim wine-pairingom i objašnjeni od strane Bojana Šantića, kojega predvodi šef sale Dejan Krišanović.

Ako ste se namjerili u Rovinj, ovaj je restoran naša topla preporuka, a ako niste, dobar razlog da se odlučite na put.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju