Jedan od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj smjestio se u Hrvatskom zagorju, 40 kilometara jugozapadno od Varaždina. Ovo je ujedno jedan od naših najposjećenijih dvoraca, kojeg izletnici obožavaju. Zbog čega? Otkrijte u nastavku...

Dvorac Trakošćan izgrađen je početkom 13. stoljeća kao dio utvrda Zagorske kneževine. Tijekom svojih godina Trakošćan je promijenio mnoge vlasnike, no najveći otisak ovdje je ostavila obitelj Drašković u čije vlasništvo dvorac dolazi 1568. godine. Dvorac je više puta bio dograđivan, ali tek 1592. biva znatnije dograđen kada Draškovići podižu topničke kule. U isto vrijeme povisuje se središnja kula, ali i oblikuje dvorište s arkadama. Jedno vrijeme dvorac je bio zapušten, ali ga onda, u razdoblju od 1850. do 1860. godine, Juraj Drašković obnavlja i čini svojim rezidencijalnim dvorcem. U isto vrijeme obnavlja se i čitav okoliš te se uređuje park šuma s umjetnim jezerom, drvećem i vrtnim objektima. Kasnije dvorac Draškovićevi koriste samo za povremeni boravak, a nakon što 1944. godine iseljavaju u Austriju, dvorac je nacionaliziran. U videu zavirite u prelijepi Trakošćan, a popis najljepših dvoraca potražite na linku.

Nakon nacionalizacije u njemu se otvara muzej sa stalnim postavom. Kako je obitelj Drašković bila vlasnikom ovog dvorca preko 400 godina, ne treba čuditi činjenica što većina muzejskih eksponata dolazi iz baš tog razdoblja. Zanimljivo za ovaj muzej je to što je on jedan od rijetkih u Hrvatskoj s vlastitom sačuvanom građom. Stalni postav muzeja čine nekoliko zbirki – zbirka oružja, zbirka slika i grafika, zbirka namještaja, zbirka knjiga i zbirka fotografija.

Zbirka oružja jedna je od najvećih zbirki muzeja koja broji preko 300 primjeraka oružja nastalog u razdoblju između 15. i 20. stoljeća. Vrijednost ove zbirke je neprocjenjiva, a po svom sadržaju prati vojničku povijest obitelji Drašković. Kako se zbirka sastoji od 230 primjeraka hladnog oružja i 70 primjeraka vatrenog oružja, ona nam zorno prikazuje kako je tekao tijek razvoja oružja tijekom stoljeća, a sve to možete vidjeti tijekom obilaska dvorca Trakošćan.
 

Zbirka namještaja postav je originalnog namještaja koji je obitelj Drašković naručivala nakon obnove dvorca u 19. stoljeću. Razmještaj namještaja po muzeju raspoređen je u skladu s njegovom funkcijom, prema pretpostavci, kako je bio razmješten u 19. stoljeću. Sam namještaj bio je rađen rukama vještih majstora i izrazito je visoke kvalitete. Najstariji primjerak namješta je komoda koja je izrađena u 16. stoljeću.

Sama okolica dvorca oblikovana je kao park šuma u kojem se nalazi umjetno jezero, livade i grupacije drveća i grmlja koji zajedno čine skladnu cjelinu. Zanimljivo je da su u ovom parku posađene različite vrste egzotičnog drveća koje mu daju posebnu šarolikost, posebice u jesen. No, najveću posebnost ovom parku daje umjetno jezero koje je dugo oko kilometar i pol i čija površina iznosi čak 17 hektara.



Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza koja pruža uvid u prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolnog područja. Dužine je 5 km, a može se razgledati uz laganu šetnju za otprilike 2 sata. Na njoj se nalazi 20 poučnih točaka, kao i ribarska kućica koja je uređena kao info-točka namijenjena predahu za vrijeme šetnje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju