U mnoštvu kampova, apartmana, resorta i hotela, naša je obala u posljednje vrijeme postala i dom fantastičnih dizajnerskih i inih hostela, koji nam definitivno svjetlaju obraz. Od gomile njih, izabrali smo tek pet njih, ali kakvih... Na ponos i diku!

Goli Bosi design hostel, Split
Morpurgova Poljana 2



Ovaj se hostel nalazi u srcu starog grada, unutar bedema rimske palače koju je u 4. stoljeću izgradio rimski car Dioklecijan. Udaljen svega par minuta hoda od trajektne luke i glavne željezničke i autobusne postaje, Goli Bosi je vladar starog grada u kome je bezbroj klubova, barova, restorana, kina, pa čak i - Hrvatsko Narodno kazalište. Što je najbolje, ne morate ni izaći iz hostela, jer se u prizemlju nalazi DeBelly, restoran i bar pun raznobojnih pića, ukusne hrane i odlično raspoložene ekipe.

Prostor hostela je uređen, kao križanac japanskog pilula hotela i stare europske robne kuće, čiji zidovi pričaju priče o Splitu. Tako možete i upoznati grad u kome ste, jer je hostel u gradu, a i gradu u hostelu. Sve je žuto zato jer je i sumpor žut, a Split je od davnine poznat po svojim ljekovitim sumpornim kupeljima.

Na raspolaganju vam je 29 soba, od dvokrevetnih apartmana s pogledom na more na najgornjem katu, do spavaonica s 8 kreveta u jednoj prostoriji. Svaka soba ima svoj tuš i svoje sušilo za kosu, a tu je i sjenovita terasa - more se vidi s najgornjih katova ili ćete morati napraviti ta tri koraka do Rive!


Boutique Hostel Forum, Zadar
Široka ulica 20


Hostel je otvoren 28. srpnja 2012. godine, s ciljem da gostu pruži sasvim poseban doživljaj. Žele ga tretirati kao pojedinca, a ne kao brojku u statistici, kao i postići to da se lutajući putnik, kojem nije u opisu ponašanja vraćanje na mjesto na kojem je već jednom bio - vrati kod njih. Forum ima ukupno 99 kreveta, u 37 četverokrevetnih i dvokrevetnih soba.

Forum se ističe po tome što ima jedan od najboljih pogleda na svijetu (stari Forum, more, otoci, Sv. Donat...), kao i jedinstveni dizajn te minimalističku arhitekturu.

Budući da su gotovo sve atrakcije i simboli grada Zadra nadohvat ruke, odnosno unutar vidnog polja gosta, to je i sjajna polazišna točka za razgledavanje i dobar provod u gradu. Za kraj, nikako ne propustite njihovu tajanstvenu "crnu sobu" s tamnim ogledalima, koja jednostavno „vrišti“ romantikom!


Art Hostel Pipištrelo, Pula
Flaciusova 6 (na Rivi)



Pula je jedna od najvećih turističkih destinacija u Istri i Hrvatskoj i zasigurno pruža priliku za idealan odmor, a kako je Art Hostel Pipištrelo smješten u samom centru grada - sve najbitnije lokacije nalaze u neposrednoj blizini.

Ne radi se o spavanju, već o sanjanju - lajtmotiv je ovog hostela u centru grada nadomak pulskog glavnog trga Forum. Ovo je dizajnerski zahvat s puno duha, mali hostel - galerija pun kreativno osmišljenih detalja u kojoj svaka soba ima svoju priču.

Strip, film, glazba, poezija i proza glavne su odlike i nazivi tematskih soba ogromnih prozora na samoj pulskoj rivi s pogledom na brodogradilište i masivni brod. Stripovske aplikacije, plakati filmskih klasika i generacijskih filmova, instalacije od gramofonskih ploča, kreveti od kovanog željeza, luster-vijenac od pur pjene, originalne hand made tapete od stranica literalnih klasika, te ulična starinska svjetiljka - samo su neki od djelova hostela koji će gostima pružiti nešto novo i zanimljivo.


Old Town Hostel, Dubrovnik
Od Sigurate 7



I sam backpacker, Mike Kustra je svojedobno obišao svijet počevši od New Yorka u kojem je odrastao. Kako mu je otac porijeklom iz Dalmacije, često je znao obilaziti rodnu grudu i vremenom se zaljubio upravo u Dubrovnik.

Nakon trekkinga po Himalaji, Tajlanu i Egiptu, Mike je pronašao oronulu zgradu u jezgri Dubrovnika, i odlučio da je to – to. Uz puno napornog rada, pomoći obitelji i prijatelja, svaki je kamen prevrnut i Old Town Hostel otvoren 2010. godine.

Sam hostel je pokušao biti moderan, ali i ne previše narušavati ljepotu stoljetnih zdanja koje ga okružuju.Spoj rustikalnog i funkcionalnog, u najljepšem gradu na svijetu, na korak od dubrovačke žile kucavice – za svaku preporuku!


101 Dalmatinac Boutique Hostel, Split
114. Brigade 10


Hosteli su prvotno bili namijenjeni tek za odmor na proputovanju, bez nekog prevelikog luksuza, aktivnosti i detalja. No, vremenom su se neki pretvorili u mjesta za druženje, tulume, proslave različitih događaja ili praznika. Hostel koji je ime uzeo prema tradicionalnoj rasi pasa koja nosi ime regije u kojoj je smješten, nudi upravo ono što treba svakom modernom backpackeru, putniku i turistu – strast za putovanjem, užitak i vrhunsku zabavu!

Tražite li dobar provod i uredno mjesto na svom dalekom putu, Design Hostel 101 Dalmatinac jednostavno je savršeno mjesto za vas. Kao u priči i filmu, hostel ima točno 101 krevet u 19 soba, a svaka soba predstavlja jedan otok na hrvatskoj obali. Prekrasno!

Ako do sada i niste pokazivali neku naklonost prema zemljopisu i životinjama, 101 Dalmatinac će vas definitivno natjerati da se zaljubite u oboje! Uostalom, pogledajte samo fotografije, koje su ništa prema vrhunskom, uvijek nasmiješenom u pristupačnom osoblju. Vrijeme je da isplanirate putovanje!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju