Ne sporimo se samo mi i Slovenci oko toga čiji je teran, već gastronomske „borbe“ traju i u drugim zemljama. Konkretno, ovdje se radi o „građanskom ratu“, pa se tako dvije talijanske regije već duže vremena bore čiji je kolač – tiramisu!

Naime, susjedne regije Furlanija – Julijska krajina i Veneto već se desetljećima spore oko toga gdje je izmišljen tiramisu, ali je nedavno Furlanija dolila ulje na vatru uvrstivši popularni kolač na svoj službeni popis tradicionalnih jela.

Napravljen od kave, mascarponea, jaja, šećera, piškota i kakaa, tiramisu je s vremenom postao jedan od najpopularnijih ne samo talijanskih, već i svjetskih deserata. No, nitko se ne može točno dogovoriti kako je i gdje nastao.



Godinama je najvjerodostojnija teorija govorila kako potječe iz Veneta, regije u kojoj se nalazi Venecija, te se tvrdilo da je izmišljen u restoranu Le Beccherie u Trevisu 60-ih godina prošlog stoljeća. No, prošle godine gastronovinari Clara i Gigi Padovani podigli su buru pronalaženjem recepata za tiramisu iz 50-ih godina, a recepti su nađeni u, pogađate, Furlaniji.

Zahvaljujući tom otkriću, Furlanci (i Julijci) dodali su tiramisu na popis tradicionalnih regionalnih jela, a popis je potvrdilo i talijansko Ministrastvo poljoprivrede.

Sve to izazvalo je buru negodovanja u Venetu, čiji su stanovnici ogorčeni, a guverner regije Luca Zaia zatražio je suspenziju te odluke, prema kojoj je tiramisu pripao Furlaniji – Julijskoj krajini.

Vjerujemo da vama bitnije od podrijetla tiramisua, kao i nama, da ova slatka dizalica ipak postoji pa u to ime proslavimo s jednim od ovih odličnih recepata za omiljeni talijanski klasik: 

Tiramisu bez jaja koji će vas vratiti u život

Tiramisu sa skutom gotov u 5 minuta

Susret tiramisua i Guinnessa koji smo dugo čekali: Predstavljamo Beeramisu!

Recept za tiramisu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju