Beč i Melbourne svake su godine u Economistovu istraživanju bili u mrtvoj utrci za titulu najugodnijeg grada za život, ali je australski grad uvijek za dlaku bio bolji.

Ove je godine Beč zasjeo na vrh zahvaljujući smanjenoj prijetnji terorističkih napada u Zapadnoj Europi i niskoj stopi kriminala.

Beč je po kvaliteti života redovito na prvom mjestu ljestvice koju svake godine sastavlja konzultantska tvrtka Mercer. Nakon što je sada osvojio i Economistovu ljestvicu, više nema dvojbe da je u austrijskom glavnom gradu najbolje živjeti.

Damask je na posljednjem mjestu, a blizu su mu i Dhaka, glavni grad Bangladeša i Lagos, najveći grad u Nigeriji. Istraživanje ne uključuje nekoliko najopasnijih gradova u svijetu, poput Bagdada i Kabula.

"Iako su posljednjih nekoliko godina gradovi u Europi bili suočeni s terorističkim prijetnjama, što je vodilo jačanju sigurnosnih mjera, čini se da se prošle godine sve vratilo u normalu", naveo je EIU u izvješću objavljenom u utorak.

Beč i Melbourne ostvarili su maksimalan broj bodova u kategorijama zdravstvene zaštite, obrazovanja i infrastrukture. Iako je Melbourne ostao vodeći u kulturi i okolišu, Beč ga je pretekao zbog sigurnosti.

Osaka, Calgary i Sydney nalaze se u top pet najboljih gradova za život, što pokazuje da EIU favorizira bogate zemlje srednje veličine i s manjom gustoćom naseljenosti. U većim gradovima veće su stope kriminaliteta, a i veće gužve. Primjerice, London je tek na 48. mjestu.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju