Kod Željke Stošić u Klubu Papica na Britancu fino se jede i pije već godinama. Uživa se u prostoru ispunjenom antiknim namještajem za velikim drvenim stolovima na kojima dočekuje porculan i kristal. Dok oko šara prostorijom, zapne i za teške tepihe i obiteljske fotografije, kao i četveronožnog ljubimca koji neumorno jurca prostorijama i sprijateljuje se s gostima, možda se i nadajući kojem komadu domaće kobasice ili šunke.



Na prvom katu u lijepo uređenom građanskom stanu na početku Nazorove ulice već u haustoru miriše na jabuke u šlafruku, ajngemahtec i puricu s mlincima. A od haustora je sve i krenulo. Dok je još bila djevojčica, Željka bi na ulazu u stan pogađala što se kuha u maminu loncu, a upravo ti mirisi čine jednu od ključnih slagalica našeg identiteta.

Kao peta generacija Zagrepčana u svojoj obitelji, gospođa Stošić odlučila je otići korak dalje i zaokružiti priču o ljepotama svojeg grada kroz njegov trbuh i okus te prenijeti je posjetiteljima koji dolaze iz cijelog svijeta. Od ideje do realizacije projekta Cooking Croatia trebalo je proći godinu dana, a danas se kod zaljubljenice u hrvatsku tradiciju kuha više od samog restorana u stanu.

> Mistična šetnja Gornjim gradom koju Hrvati obožavaju

Pod Željkinim vodstvom male grupe turista postaju stanovnici grada kroz njegove običaje i povijest pa tako odlaze popiti kavu na Britancu, vrzmaju se između štandova na sajmu antikviteta ili upijaju vrevu prolazeći tržnicom, žilom kucavicom zagrebačkog vikend-prijepodneva. Zatim valja zasukati rukave te uz pomoć vrsne domaćice pripremiti obrok za pamćenje. Kad odraste, Cooking Croatia trebao bi se proširiti i u Split, Poreč…



Željkin suradnik i veliki prijatelj Zlatko Gall, glazbeni kritičar i gastronom, Splićanin je po rođenju, ali Zagrepčanin po nedjeljnom ručku. Na nagovor oca majka Dalmatinka pripremala je ajngemahtec, a, kako kaže Gall, veza između mora i kopna neraskidiva je.

> Turisti obožavaju Lijepu Našu, ali... "Kava je grozna i objasnite nam povijest korupcije u vašoj zemlji"

"Zagrebačka građanska kuhinja spoj je različitih gastronomskih silnica, uključuje i birane ribe, kao i rakove, što se vidi po starim kuharicama", kaže Gall te dodaje kako u nekima ima više recepata za srdele nego u onoj kultne splitske kuharice Dike Marjanović-Radice.

Udruga ljubitelja starozagrebačke hrane nije elitistička pa članovi ne moraju ispunjavati posebne kriterije, osim naravno ljubavi prema zagrebačkoj tradiciji te mirisima i okusima iz djetinjstva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju