Kad pomislite na odmor u Švedskoj, izležavanje na plaži sigurno nije prvo što vam pada napamet. No, kad zrake sunca konačno granu na proljeće, Šveđani jedva čekaju vikend kako bi pobjegli na obalu. A popularna odredišta nalaze se na nekim od 200 tisuća otoka posutih po njihovoj obali. Ipak, samo njih 1000 je naseljeno.



Ako započinjete svoj odmor u Stockholmu, nakon razgledavanja starog dijela grada i istraživanja gastronomske scene u Södermalmu ili šopinga na Stureplanu, vrijeme je za malo odmora uz more. Prijevoz je jednostavan, postoje trajekti ili brodovi-taksiji, čak i mostovi između nekih mjesta.

Samo 20 minuta vožnje brodom udaljen je Fjäderholmarna. Tamo možete uživati u lokalnoj kuhinji ili posjetiti tvornicu čokolade. Ako su gastronomski užici ono što vas prvenstveno zanima, obiđite i Klädesholmen i njegov Salt & Sill plutajući hotel i restoran gdje ćete isprobati morske specijalitete spravljene na inovativan način. Osim ova dva, po hrani su poznati i Käringön i Gullholmen, a Smögenbryggan je poznat po molu prepunom kafića, trgovina i restorana. Ovdje ćete pronaći najviše Norvežane, mornare i ljubitelje dobre zabave.

Idilično mjesto je arhipelag Sandhamn, a ako vas pak zanima glamping, Island Lodge je mjesto na koje se želite uputiti. Za bijeg u prirodu idealan je Hållö, prirodni rezervat na kojem je najstariji svjetionik na zapadnoj obali ili Bohus-Malmön, otok gdje se nalazi najljepša švedska plaža Pärlane.

Ako želite pobjeći od vreve užurbane metropole, tri sata vožnje trajektom ili sat avionom, udaljen je otok Gotland. Tamo obiđite Visby, na popisu svjetske baštine UNESCO-a, čije će vas popločane ulice, stare utvrde i crkve iz 12. stoljeća transportirati u neko drugo vrijeme. Visby ima najveći broj sačuvanih starina u cijeloj sjevernoj Europi, a svakog kolovoza slavi se Srednjovjekovni tjedan. Ovdje nećete moći odoljeti ni lokalnim specijalitetima od domaćih sastojaka. Ovaj otok bogat je prekrasnim plažama, pa skoknite na plažu Fridhem, na plavu ili zelenu lagunu.



Jedno od najsunčanijih mjesta u Švedskoj je otok Öland, gdje možete istražiti srednjovjekovni dvorac Borgholm ili palaču Solliden Palace, koja danas služi kao ljetna rezidencija švedske kraljevske obitelji, a park je oko nje otvoren je tijekom ljeta za posjetitelje.

Oko 15 minuta vožnje brodom od Gothenburga je otok Styrsö, na kojemu nema automobila. Jedan od najboljih otoka za kupanje, ali i s najboljim pješačkim stazama je Vrångö.

Sjevernije od Gothenburga je Marstrand, važno ljetovalište još otkad je kralj Oskar II. tamo izgradio ljetnikovac u kasnom 19. stoljeću. Probajte rezervirati sobu u staroj kraljevoj rezidenciji, danas poznatoj kao Grand Hotel Marstrand. Istražite i utvrdu Carlsten Fästning iz 17. stoljeća.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju