1. Zelena pupavka

Najopasnija gljiva na hrvatskom tlu je zelena pupavka (Amanita phalloides). Karakterizira je glatka tekstura, zelena boja konveksnog klobuka (sve nijanse od blijedozelene preko maslinastozelene i smeđezelene) i bijela stabljika zadebljana prema dnu. Može narasti do 15 centimetara visine,  obično u  bjelogoričnim i crnogoričnim šumama.

Obzirom da sadrži amatoksin i alfa amanitin, riječ je o izrazito otrovnoj gljivi, koja kod djece izaziva stopostotnu smrtnost, a kod odraslih osoba može izazvati velika oštećenje jetre i prestanak rada bubrega. Inače sve gljive iz porodice Amanitacea opasne su za zdravlje čovjeka.



2. Otrovna zavodnica
Iako je znatno veća od lisičarke, brojni gljivoljubci ih ne mogu razaznati i tako upadnu u velike zdravstvene probleme. Otrovna zavodnica (Omphalotus olearius) može izazvati opasne posljedice, a prepoznati je možete po tome što će, ako je dulje držite u ruci, obojati kožu u žutu boju.

Raste busenasto po korijenju maslinovog drveta i panjevima bjelogoričnih stabala, pa uključite dodatan oprez kada se krećete ovim staništima.

U berbu gljiva OBAVEZNO idite s iskusnim gljivarima koji znaju razaznati jestive od otrovnih vrsta.

3. Muhara

Opasne posljedice očekuju i one koje uberu muharu (Amanita muscaria). Iako izgleda kao iz klasičan primjer gljive iz dječjih slikovnica – crveni klobuk s bijelim ljuskama i bijelim stručkom zadebljanim prema dnu – svakako ju treba izbjegavati.

Muharu ćete pronaći na sunčanim proplancima u brezovim i mješovitim šumama do kasne jeseni. Najviše otrova (musimol, muskarin i ibotenička kiselina) ima u klobuku koji mogu izazvati sve od mučnine i grčeva do nesvjestice, kome i prestanka disanja – ovisno o probavljenoj količini. Finci im gule koru i triput prokuhaju, pa onda jedu. Ali to su Finci, a vi niste Finci...



4. Crvenjača
U šumi pripazite i na crvenjaču (Cortinarius orellanus) koju često nazivaju i sotonskim plodom. Razlog za to krije se u njenom izgledu: 8 centimetara širok klobuk narančaste ili zagasito smeđe boje prati 10-centimetarski bijeli stručak koji je naizgled 'preliven' crvenom (đavolskom) nijansom, dok stručak krije i crveno meso.

Raste u šumskim i vlažnim predjelima do početka zime, a izaziva teško oštećenje jetre i bubrega koje bez liječničkog nadzora završava sigurnom smrću. Najveći problem s ovom gljivom je što se prvi simptomi pojavljuju nekoliko tjedana od konzumacije, pa ih rijetki povezuju s njom.

5. Bljuvara
Bljuvara ili paprena krasnica (Russula emetica) ustaljena je vrsta gljive otrovnice, koja raste po šumskim putevima i vlažnom tlu, a ime je dobila jer njena konzumacija tjera na povraćanje.





Plosnat klobuk crvene, ružičaste ili blijedo smeđe boje može biti promjera i do 10 centimetara, a otprilike istu duljinu može doseći i njen stučak. Površina gljive je iznimno vlažna i ljepljiva, a meso gljive crveno i ljuta okusa.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju