Nacionalni park Una
nalazi se na krajnjem zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na području grada Bihaća i općine Drvar. Obuhvaća kanjonski dio gornjeg toka rijeke Une i Unac do Drvarskog polja, te padine planina Plješevice, Grmeča i Osječenice. Proglašen je nacionalnim parkom 2008. godine, a prostire se na sveukupno 19.800 hektara.



Kada su lokalne vlasti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona počele spominjati gradnju hidroelektrane na Uncu u zoni najstrože zaštite Nacionalnog parka, ova je vijest izazvala burnu reakciju lokalnog stanovništva, ali i Svjetske organizacija za zaštitu prirode WWF koja je svojim aktivnostima spriječila ostvarivanje tog projekta.

WWF Adria se sa svojim partnerima zalaže za održiv način života u zaštićenim područjima. Na tom tragu razvijeni su projekti koji se provode na nivou cijele regije Dinarida, a između ostalog i u Nacionalnom parku Una.

Što vidjeti?
Cijelo područje Nacionalnog parka Una obiluje prekrasnim livadama, pašnjacima i šumom, a njime dominiraju tri rijeke Una, Unac i Krka. Rijeka Una, po kojoj je Nacionalni park dobio ime izvire u selu Donja Suvaja podno Stražbenice u Hrvatskoj, a riječ je o tipičnom krškom vrelu uzlaznog tipa zapanjujuće smaragdno-zelene boje.



U sklopu Parka svakako treba vidjeti najveću prirodnu atrakciju Bosne i Hercegovine - vodopad Štrbački buk koji se nalazi na nadmorskoj visini od 294 metara, visok je 24 metara i širok 40 metara, kao i njegovog mlađeg "brata“ Milančev buk.

Uz cijelu dolinu Nacionalnog parka Una mogu se vidjeti raznu kulturni spomenici, kule i tvrđave. Svakako treba posjetiti mjesto Kulen Vakuf koje je od rimskih vremena bilo čvorište važnih putova, kao i pitoreskno naselje Martin Brod gdje se smjestio manastir Rmanj iz 1143. godine.

Ne treba zaboraviti niti na zapanjujuću floru i faunu. Park je dom za šezdesetak vrsta sisavaca od čega i tri najveća europska grabežljivca: vuka, risa i medvjeda, ali i neke vrste šišmiša. Ovdje možete istražiti endemične i rijetke vrste biljaka poput lincure, runolista, klekovine bore te unske zvončike koja se naziva još i bosanskom perunikom. Povrh svega, ovo je područje obiluje i različitom vrsta gljiva.



Što raditi?

Kupanje i ronjenje na rijeci Uni jedno je od čarobnih iskustva koje treba iskusiti. No posebno se preporučuje rafting na Uninim brzacima. Ove aktivnosti na raspolaganju su vam u toplijim mjesecima na označenim dijelovima u parku. Na svoje će doći i ljubitelji ribolova, kao i oni što vole pješačiti te biciklirati po makadamskim putovima.

Imajte na umu da se radno vrijeme parka mijenja ovisno o dobu godine. U hladnijim mjesecima (studeni, prosinac, siječanj i veljača) u Nacionalnom parku Una možete uživati od 10 do 15 sati, a u ciku ljetne sezone do od 9 do 20 sati.

Kolika je cijena ulaznica?

Park je moguće posjetiti tijekom cijele godine, a cijena ulaznice varira ovisno o dijelu na koji dolazite, te u kakvom društvu. Odrasle osobe platit će ulaz za Štrbački buk-Lohavo 6 konvertibilnih marka odnosno oko 23 kune, a onaj za Martin brod-Milančev buk tek 8 kuna. Posjetiteljice imena Una imaju besplatan ulaz u Nacionalni park tijekom cijele godine.

Cjelodnevni najam čamca za rafting za šest osoba sa zaštitnom opremom stoji tek 60 KM-a, odnosno oko 230 kuna, dok će svaka osoba za plovidbu Unom ili ronjenje morati izdvojiti 12 KM-a ili 45 kuna.

Ribolovne dozvole u trajanju od jednog, tri ili pet dana mogu se nabaviti po cijeni od 40 do 140 KM-a (od 150 do 535 kn), a ribolovac može ponijeti sa sobom maksimalno dvije ribe veličine do 40 centimetara.



Kako doći?

Nacionalni park Una proteže se uz granicu s Hrvatskom, a od Nacionalnog parka Plitvička jezera dijeli ga tek tridesetak kilometara.

Od lipnja do rujna otvorena je zračna luka Golubić-Bihać koja omogućava dolazak na područje parka uz izravne letove. Uz prethodnu najavu manjim avionima moguć je prelet preko parka, te ga tako možete doživjeti iz ptičje perspektive.

Na raspolaganju vam je prijevoz automobilom i autobusom, a najbliži granični prijelazi su GP Užljebić (uz samu granicu parka), GP Izačić-Ličko Petrovo selo (23 km udaljen od NP Una) te GP Strmica koji se preporučuje osobama koje putuju iz smjera Šibenika, Splita i Dubrovnika.

Kako se ponašati?
Zabranjeno je bacati smeće i opuške, uništavati poučne table i turističku signalizaciju, narušavati staništa životinja, kretati se izvan označenih staza i putova te šetati s kućnim ljubimcima bez povodca. Ne preporučuje se brati bilje, cvijeće i gljive bez odobrenja Upravitelja, te oštećivati drveće i drugo raslinje.



Posjetiteljima je zabranjeno fotografiranje Parka u komercijalne svrhe i bez prethodnog odobrenja. Ne preporučuje se niti puštanje glasne glazbe, loženje vatre na otvorenom prostoru (izuzev onih koja su određena za tu namjenu), te kampiranje, kupanje, hod po sedrenim stijenama i ribolov na zabranjenim mjestima.

Gdje prenoćiti i što jesti?
Unutar Nacionalnog parka Una nalazi se više različitih vrsta smještajnih kapaciteta za različite ukuse i financijske mogućnosti. Za one koji vole kampirati, svoje mjesto naći će u "Turističkom centru Discover" u Kulen Vakufu, te u autokampu "Lav".

Starinski način života možete istražiti u "Eko selu Natura Art" koji se nalazi na ulazu br. 6 Lohovo uz sjevernu granicu Nacionalnog parka Una. Eko selo prikazuje stare obrte i zanate ovoga kraja, a prepoznatljiva bosanska tradicija upotpunjena je bogatom gastronomskom ponudom kojom dominira neizostavna unska pastrva.

Prespavati možete i u vilama "Nana"i "Vodopad", te u nekolicini privatnih smještajnih jedinica.
Nacionalni park Una pripada mreži od 56 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije po imenu "Parkovi Dinarida".

Glavni im je cilj pospješiti suradnju između zaštićenih područja zemalja Dinarskog luka, a ona se primarno odnosi na unaprjeđenje prirodnih i kulturnih vrijednosti, njihovu promociju i povezivanje ljudi iz regije. Više o Parkovima Dinarida čitajte na službenoj stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju