Svi smo do sada puno puta čuli za ljubljanski dvorac koji se ponosno uzdiže iznad grada ili za popularni i često fotografiran motiv, svojevrsni simbol grada, Zmajski most.

Istina, zmaj i dvorac glavni su simboli Ljubljane, a predstavljaju hrabrost, veličinu, ali i snagu davnih dana. Ipak, ako ste uzeli vikend za razgled ove ljepotice, znajte jedno: Ljubljana ima puno više za ponuditi od nabrojanih atrakcija.



Kada bi Ljubljančane zapitali koja je njihova omiljena stvar u gradu, gotovo svi bi rekli isto; sjesti na kavu u jedan od kafića smještenih uz rijeku Ljubljanicu. To bi se vama, kao turistu iz Hrvatske, trebalo činiti jako dobro, jer upravo smo mi Hrvati poznati po beskrajnom kafenisanju i "odmaranju".

Za bojazan da će vas u kafiću zgaziti auto nema mjesta, jer cijeli grad je jedna velika pješačka zona, a opasnost predstavljaju samo ubrzani biciklisti, kojih ovdje zaista ima previše.

> Grad zmajeva po mjeri čovjeka: Svjetski unikat na korak do granice

Kako svakoj lijepoj stvari jednom dođe kraj, tako će i vaše lenguzanje uz rijeku morati završiti. Nakon što popijete kavu, posjetite jedan od čak 12 muzeja, koliko ih se nalazi u Ljubljani. Ako ste fan iluzija, tu je Muzej Iluzija, a iako ga imamo u Zagrebu, nije baš isti.

Uz sve ostale muzeje koji se bave i promoviraju povijest i kulturu, na listi će se svakako istaknuti jedan, posebno omiljen među ljubiteljima piva. Union Experience za Ljubljanu ono je što Guinness Storehouse za Dublin. Na pivo Union su ovdje jako ponosni, a popiti ga možete, naravno, na svakom uglu. Poželite li kupiti nekoliko boca za doma, svakako se zaputite do Pivoteke, u kojoj ćete pronaći na stotine vrsta.

Nakon dvije-tri pive, najbolje je zaputiti se do Muzeja lutaka u ljubljanskom dvorcu. Možda će u vašoj mašti, od svih silnih piva, lutke izgledati realnije i življe nego što uistinu jesu, ali neka, o svemu tome ćete kasnije moći pričati.

> Kako besplatno uživati u slovenskoj prijestolnici

Neizostavni dio grada je i Metelkova, pomalo odbačen kvart koji ponovo dolazi u modu, posebice među turistima. Naići ćete ovdje na puno ilegalnih stvari, ali zažmirite li na njih, ovaj dio grada ima "ono nešto". Pomalo baca na poznati Camden town u Londonu. Ovo je centar urbane kulture koji ni pod koju cijenu ne smijete zaobići.

Opet, kao pravi Hrvat sigurno ćete nakon svog tog silnog hodanja ogladnjeti. Nemojte biti jedan od onih neukih turista i sjesti u fast food, već istražite Odprtu kuhnu, kulinarsku ekstravaganciju smještenu na Pogačarjevom trgu petkom. Pojesti možete sve što vam granica mašte dopušta, a jela za vas pripremaju kuhari najboljih ljubljanskih restorana.

Tako ovdje možete isprobati ukusne sendviče iz kuhinje Organic Gardena ili šmorn, tradicionalan slovenski desert. Sigurno ste se sad zapitali gdje su krafne, ali vjerujte nam, ovdje će vam zaista biti zadnje na listi.

Dolazite li u posjet Ljubljani u pratnji vašeg četveronožnog prijatelja, prošećite do parka Tivoli, koji je ujedno i najveći ljubljanski park. Ispružite noge na dekici i odmorite od daljnjeg razgledavanja.

Ima još jedan dio grada u koji ćete se nakon odmora htjeti zaputiti. To je Križevniška ulica, u kojoj se nalaze brojni restorani i jedinstvene trgovine, a cijela ulica je poput pomno osmišljene scenografije za vašu fotografiju.



Dobrih sadržaja za kvalitetan provod vam u Ljubljani neće nedostajati, potrebno je samo dobro se upoznati s ponudom i pogledati izvan stranica klasičnih turističkih vodiča.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju