Zadar je prekrasan hrvatski grad s 3000-ljetnom povijesti i velikim kulturnim nasljeđem u kojem se na najbolji mogući način isprepliću moderne ideje i trendovi. Ne čudi stoga što su mu svjetski putnici i internetska stranica European Best Destinations dodijelili titulu najbolje europske destinacije za 2016.

Smješten je u samom srcu Jadrana, pa se smatra središtem Zadarske županije, ali i cijele Sjeverne Dalmacije, iz kojeg vam je sve 'na dohvat' ruke. Idealno je mjesto za posjet svim ljubiteljima autohtone dalmatinske i mediteranske kuhinje, sportskim entuzijastima kao i štovateljima povijesti i kulture.

Otkrijte s nama najposjećenije turističke atrakcije u gradu Sv. Donata.

1. Morske orgulje
Morske orgulje na dijelu Istarske i obale kralja Petra Krešimira IV su jedinstvena ideja arhitekta Nikole Bašića koja objedinjuje arhitekturu i glazbu, a kod kojih zvuk proizvodi priroda potpomognuta plimom i osekom. Riječ je nezaobilaznoj turističkoj atrakciji u gradu Zadru, u obliku kaskadnih stepenica što se spuštaju prema moru te oduševljavaju sve generacije od njihove izgradnje 2005. godine.



2. Pozdrav Suncu
Alfred Hitchcock izjavio je da Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu. Ne čudi stoga što su Zadrani napravili spomenik Pozdrav Suncu na najzapadnijoj točki zadarskog polutotoka, s kojeg puca prekrasan pogled na Zadarski kanal, otoke te čarobno podizanje i spuštanje ovog nebeskog tijela na horizontu. Spomenik sa sastoji od 300 staklenih ploča i fotonaponskih solarnih modula koji su programirani tako da kreiraju zanimljivu svjetlosnu igru u ritmu valova i Morskih orgulja. Najljepše zalaske sunca u Hrvatskoj pronađite ovdje.

3. Forum
Forum je glavni trg nekadašnjeg rimskog naselja Iadere na kojm su se odvijala sva najvažnija događnja onog doba. Na njemu se s ponosom izdiže najpopularnija zadarska građevina – crkva sv. Donata – koja ime nosi po biskupu koji ju je dao izgraditi. Tu se nalazi i Nadbiskupska palača, a obuhvaća i prostrani pločnik. Zadarski Forum je širok 45 metara i dugačak 90 metara, a smatra se jednim od najvećih na Jadranu.



4. Liker Maraskino
Nitko ne smije otići iz Zadra bez da proba liker Maraskino, koji je prvi put napravljen na početku 16. stoljeća u zadarskom Dominikanskom samostanu. Recept su smislili ljekarnici i dali mu ime Rosolj (sunčana rosa), a kasnije je preimenovan u Maraschino, s obzirom da se izrađuje od zrelih plodova dalmatinske višnje maraske i njezinih mladih grančica. Nekada je to bilo piće elite u kojima su guštali francuski, ruski i britanski kraljevi, ali i svjetski ljubavnici poput Casanove.

5. Barkajoli
Venecija ima gondolijere, a Zadar barkajole. Takozvani vozači zadarskog taksija na vodi zaštitni su znak Zadra od 14. stoljeća. U Srednjem vijeku zadarska je komuna davala nekim građanima određenu naknadu da svojim barkama na jedra prevoze ljude ili teret u gradskoj luci. Ovaj se posao prenosi s koljena na koljeno, a barkajoli i danas služe svojim sugrađanima i gostima, te iz voze s jednog na drugi kraj luke bez obzira na vremenske uvjete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju