U gradu piva, hokeja i sveučilišta pozornost plijene i kontroverzne skulpture koje potpisuje ništa manje ekstravagantni skulptor David Černý.

Uspoređuju ga s revolucionarnim umjetnicima Antonyjem Gormleyem i Damienom Hirstom, nazivaju ga l’artist provocateurom, l'enfant terribleom i revolucionarom, dive mu se ili odmahuju rukom na spomen njegova imena.

U svakom slučaju, David Černý zna kako šokirati. Još kao mladić bio je aktivan u vrijeme Baršunaste revolucije, a tada ga je i policija pokupila s ulice tijekom demonstracija i zatvorila. Iako je htio emigrirati, u konačnici je odustao, odlučio je ostati i suprotstaviti se umjetnošću.

Godine 1990. s grupicom prijatelja obojio je ratni spomenik, sovjetski tenk T-34 u ružičasto.

"Učinio sam to zbog jedne djevojke, ali i zato da pokažem ruskim okupatorima", objasnio je David Černý.

U to je vrijeme bio zaljubljen u prijateljicu koja je tada bila u Bratislavi. Očajnički je htio zaokupiti njezinu pozornost tako da dođe k njemu u Prag, a ostalo je povijest. U Davidovom slučaju jabuka nije pala daleko od stabla; i njegovi roditelji su bili umjetnici

Skulpture u Pragu - 4 Skulpture u Pragu - 4 (Foto: Getty Images)

Pilot koji se ne voli ustajati u rano jutro

"Odlučio sam se baviti umjetnošću kad sam shvatio da se ne želim rano buditi, a to je bio jedini način. Kasnije sam uvidio da njome mogu i lako razljutiti ljude, što je bila konačna točka moje odluke. Da nisam umjetnik, vjerojatno bih bio pilot. Imam profesionalnu pilotsku dozvolu (CPL), a da sam mlađi možda bih povremeno radio kao glumac u pornografskim filmovima", šali se praški skulptor, koji se opisuje kao lijeni ambivalenti radoholičar.

O tome koju skulpturu doživljava najprovokativnijom kaže kako prema njegovom viđenju niti jedno njegovo djelo ne provocira te da na to pitanje treba odgovoriti publika.



Davidove skulpture su sve samo ne statične. London Booster proslavio je Olimpijske igre 2012. godine sklekovima na hidrauličnim rukama i izazvao oduševljenje publike. Tipični londonski double-decker neumorno se dizao i spuštao svakog dana u 15 sati. 

Za razliku od Metamorfoze, goleme čelične glave Franza Kafke teške 48 tona koja se okreće i slaže poput slagalice ispred trgovačkog centra, Obješeni čovjek često ostaje nezapažen. Na njega se može nabasati u šetnji prema Starom gradskom trgu.

Kad dođete do restorana, hotela i pivnice U Medvidku pogledajte u vis i vidjet ćete Davidovog Sigmunda Freuda kako visi s rukom u džepu simbolizirajući intelektualnost novog milenija te hoće li baš kao i uznemirujuća skulptura ostati nezapažena.


 
Mjeseci pa čak i godine trebale su Davidu da izradi svoja umjetnička djela koja nerijetko sele u druge zemlje. U šetnji Pragom može ih se razgledati deset.

"Nadahnjuju me ljutnja, alkohol, letenje, žene, ronjenje, knjige i znanost", kaže poznati umjetnik kojemu su najdraža mjesta u Pragu njegov studio, stan i zrakoplov.

Čest gost Hrvatske

Kako kaže, u svojem rodnom gradu najviše voli mješavinu stilova u arhitekturi, prijatelje i zgodne djevojke, a mrzi to što su turisti na svakom koraku, kao i političku situaciju u Češkoj.

David često dolazi na Korčulu kod prijatelja kako bi ronio ili jedri. 
"Volim obalu, ali otkada je krenuo masovni turizam mnogi rade na tome da oderu posjetitelje", dodaje umjetnik.

Pitali smo ga i koja bi mu lokacija u Hrvatskoj bila idealna za njegova remek-djela te da može, kakvu bi skulpturu izradio.

"Dok radim, tjednima smišljam što ću i kako napraviti tako da u ovom trenutku ne mogu reći, ali bio sam na mnogim lijepim mjestima u Hrvatskoj. To bi vjerojatno bilo neko brdašce, šetnica u Hvaru ili obala u Malom Lošinj", kaže

Praški umjetnik trenutno radi na pet različitih projekata oko svijeta, od Los Angelesa do Tokija, a bavi se i manjim lokalnim projektima. Dovršava četiri zgrade na kojima je radio kao arhitekt, glumi, dovršava projekt za češku televiziju te planira solo izložbu.

Za kraj je otkrio koja bi to skulptura najbolje predstavljala njegov život: "To bi bez sumnje bio penis s krilima". 

Krumpirova salata s kuhanim jajima Hrana i piće Recept za krumpirovu salatu koju obožavaju jesti "najzdraviji" Europljani

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju