Ljeto je krenulo, a sa žarkim zrakama sunca krenuli smo u potragu za dijelom Jadrana na koji ćemo ove godine putovati. Šibenska rivijera dobar je odabir, jer tu uz izvrsnu ponudu smještaja, dodatnih sadržaja ne nedostaje.



Šibenska rivijera na srednjem je dijelu Dalmacije i posebna je po tome što je dom brojnim otocima i grebenima. Tu ćete prošetati i uživati na prostranim i skrivenim plažama, okupati se u beskrajno čistom, kristalnom moru, krenuti u potragu za vinogradima i prapovijesnim ostacima, a posebnu notu ovom kraju daju drevna ribarska sela u kojima uživanje poprima novu dimenziju. U blizini ovog područja su Nacionalni Park Krka, Nacionalni Park Kornati i Park prirode Vransko jezero, hrvatski zaštićeni biseri koji pričaju posebnu priču.

Mjesto koje se uz Šibenik, središte šibenske rivijere, posebno ističe su Vodice, dom tradicije i starina. Posebne su po svom nazivu koje su dobile prema pitkoj vodi koja se iz Vodica izvozila sve do kraja 19. stoljeća. Na glavnom gradskom trgu ovdje se i danas nalaze dva bunara koja su nekad bila mjesto iz kojih se uzimala pitka voda i kod kojih se pralo rublje.

Vodice su raj su za aktivan odmor, pa se tako ovdje možete upustiti u istraživanje ispod površine mora, gdje ćete sigurno sresti neke od arheoloških lokaliteta i ostatke brodova, a ljubitelji pecanja mogu ovdje potražiti svoju dozu mira. Biciklističkih staza ima mnogo, a kilometri i dužina ovise o tome jeste li rekreativac ili se biciklizmom bavite profesionalno.

Ako ste ljubitelj starina i povijesti, ovdje vas kulturno-povijesna baština neće razočarati. Svakako posjetite Čorićev turanj, jedinstvenu obrambenu kulu koja datira još iz 1533. godine. Mjesto je bogato i crkvama među kojima su posebne Crkva sv. Roka ili sv. Jelene, Crkva Velike Gospe. Susjedni otočić Prvić, na kojem se nalazi Memorijalni centar Faust Vrančić, a do kojeg možete čak i kajakom, daje posebnu važnost prvom hrvatskom leksikografu, biskupu i velikom inovatoru Faustu Vrančiću.

Kupači će uživati na plažama, a one koje je svakako vrijedno posjetiti su Plava plaža, Plaža Hangar, Plaža Imperial i Plaža Srima.

Ni jedan odmor nije potpun bez posebnog smještaja, stoga je ideja o boravku u kampu Flora&Madera, u neposrednoj blizini mora i netaknute prirode samo 10 minuta ugodne šetnje do Vodica, zaista dobra.

Za one odvažnije, u ponudi su i suvremeno opremljene mobilne kućice u samom srcu prirode. O smještaju ne morate brinuti odlučite li se na istraživanje okolice, jer je obližnje mjesto Pirovac, smješteno u dubokom zaljevu, raj za posjetitelje. Ovdje ćete udahnuti pravi mediteranski zrak, pjeskovite uvale oduševit će vas svojom autentičnošću, a mnogobrojne visoke stijene onim najhrabrijima daju priliku za skokove u vodu i zaron u šarena morska prostranstva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju