Prošlo je malo više od godinu dana otkad je Donald Trump pobijedio Hillary Clinton i slavio na američkim predsjedničkim izborima. Kao lider najveće svjetske sile, Trump ima utjecaj na gotovo sve, pa tako i na svjetski turizam. Ako pitate građane slovenskog gradića Sevnica, oni će reći kako im je donio značajan profit (točnije Melanija), no kakva je zapravo globalna slika turizma otkad je Trump zagospodario SAD–om?

Kako prenosi britanski Telegraph, turistička situacija na planeti pomalo se izmijenila otkad je slavni biznismen postao predsjednik, a ovo su samo neki od efekata:

Svijet bojkotira Ameriku

U prošlogodišnjoj Telegraphovoj anketi, netom prije izbora, 35 posto ispitanika odgovorilo je kako bi izbjegavalo putovati u SAD ukoliko Trump postane predsjednik. Godinu dana poslije, čini se kako je dio njih oozbiljno mislio, jer dok putovanja bilježe porast u gotovo cijelom svijetu, SAD bilježi 5,3 posto manje dolazaka, a uzevši u obzir dolaske iz Velike Britanije, njih je manje za 6,3 posto. Iako ovo ne zvuči strašno, u praksi se itekako osjeti, pa tako Amerika od turista ove godine zarađuje 180 milijuna dolara manje. Na tjedan.

Bliski Istok i Afrika

Najveći pad broja posjetitelja je s Bliskog Istoka i Afrike. Trumpova politika kao posljedicu ima smanjenje bliskoistočnih putnika za čak 30,2 posto, dok je onih iz Afrike 26,2 posto manje. Zapravo, Amerika bilježi pad gostiju iz svih dijelova svijeta, osim kad je riječ o azijskim turistima.

Pad vrijednosti dolara

Na svjetskom tržišti dolar je oslabio, pa vi koji ste sretnici i imate novaca za put do New Yorka ili Los Angelesa, moći ćete vidjeti još više i pribaviti sebi veći broj brendiranih krpica po povoljnijim cijenama.

Kanadski turistički boom


Ako turisti izbjegavaju SAD, posjećuju li možda češće Kanadu? Odgovor na ovo pitanje je potvrdan, pa tako Kanađani bilježe porast broja gostiju za 6,7 posto. Također, recimo i kako se i drugi američki susjedi, Meksikanci, mogu pohvalit rastom dolazaka od 10 posto.

Posjet Kipu slobode

Ova statua bilježi značajni porast broja posjetitelja otkad je Trump postao predsjednik. Vjerojatni razlog toga, između ostalog, zasigurno je i domoljubna retorika kojom se predsjednik služi, pa su posjetitelji osjetili potrebu za odlaskom na mjesto koje simbolizira slobodu američkog naroda.

Slovenija

Naši susjedi bilježe 15 posto veći broj dolazaka, a mnogi smatraju kako za to veliek zasluge ima prva dama, Melanija Trump (rođena Knavs). Posebno je na „meti“ posjetitelja njen rodni grad, Sevnica, koji nudi i ture na kojima ćete saznati gdje je Melanija napravila prve korake, išla u školu i slične ne previše važne informacije.



Trumpovi hoteli lošije rade

Ne svi, ali gdje god su jaka demokratska uporišta, hoteli u Trumpovom vlasništvu bilježe manje prihode. A što se može, nije lako biti i biznismen i političar, a vjerujemo kako će stari Donald nekako već preživjeti manju zaradu hotela i restorana...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju