Čim se spomene Francuska, svima na pamet prvo padne Pariz. No, ova ogromna zemlja od šezdesetak milijuna stanovnika nije samo Grad svjetlosti ili Azurna obala, već nudi i mnoga druga mjesta i gradove koje bi valjalo uzeti u obzir pri planiranju putovanja.

Ovo su neka od njih, pa stoga, krenimo!

Lyon

Ovaj grad smatra se gastronomskim rajem, a od 2015. i uvođenja brze linije vlaka često ga posjećuju Britanci, kojima za put od Londona do Lyona treba tek nešto više od četiri sata. Restorani s Michelinovim zvjezdicama ovdje su pravilo, a na svoje će doći i ljubitelji kulture i to ne samo zbog muzeja, već i zbog činjenice kako se cijeli stari grad nalazi na popisu UNESCOVE baštine.

Toulouse

Tko god voli ragbi i avione, trebao bi bar jednom u životu posjetiti Toulouse. Ragbijaški klub ima više naslova prvaka Francuske od bilo kojeg drugog kluba, a ovdje je i sjedište najpoznatijeg proizvođača aviona uz Boeing, Airbusa. Naravno, ne trebamo ni spominjati kako se ovdje nalazi i muzej avijacije, ali za one željne opuštanja i kulture, tu su i brojne crkve i prekrasne ulice grada...



Strasbourg

Uz Bruxelles, Strasbourg je najprepoznatljiviji grad kad je riječ o birokraciji Europske unije. No, glavni grad pokrajine Alzase koja se smjestila na granici s Njemačkom ipak je značajno više od tog. S obzirom da su njime vladali i Francuzi i Nijemci, Strasbourg je naslijedio najbolje od obe kulture.

Bordeaux

Grad koji je 2015. proglašen najboljom europskom destinacijom ostavivši iza sebe mnoge „razvikanije“ gradove, simbol je elegancije, tradicije i dobrog ukusa. Čak je i prilikom zadnjeg posjeta engleska kraljica pohvalila tu eleganciju, a centar grada iz 18. stoljeća jedan je od najljepših gradskih središta starog kontinenta. Naravno, ovdje se pije i nadaleko poznato vino koje je nezaobilazno prilikom posjete gradu, a zaljubljenici će zasigurno posjetiti i vinski muzej.



Nantes


Grad u pokrajini Loire dugo se već smatra jednim od najbooljih mjesta za život u Francuskoj, a nekoć provincijalni grad transformirao se u zabavno i lijepo mjesto. Mnoge povijesne zgrade, kao i skladišta, pretvoreni su u barove i umjetničke studije, a Nantes je poznat i kao dom jednog od najboljih simfonijskih orkestara na svijetu čije izvedbe možete čuti u teatru Graslin.

Nimes

Nimes su nekoć naseljavali Rimljani, pa je i prepun njihovih ostataka, čemu u prilog govore arena od 20 tisuća mjesta, spektakularni akvadukt Pont du Gard, kao i ostaci termi i hramova. Tkođer, nemojte propustiti ni posjetiti Les Halles, glavnu tržnicu koja vas neće razočarati.



Lille

Grad na sjeveru Francuske, smješten na samoj granici s Belgijom. Lille je jedno od najvećih europskih željezničkih središta, a posebno je postao značajan nakon probijanja kanala La Manche. Jasno, ovdje je čudesna i arhitektura, zgrade iz 17. i 18. stoljeća, a posebno se ističe tvrđava (citadela).

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju