S brdima obojanim, specifičnom vegetacijom, u ljubičasto i zeleno, za vrijeme svoje najtoplije sezone, magični Island je domaćin Secret Solstice festivala već treću godinu zaredom.

Festival

Festival je smješten u samom Reykyaviku. Tek 20 minuta hoda udaljen od centra, na sportskim terenima koji su za ovu prigodu preuređeni u 7 floorova. Četiri manja šatora s manje poznatim izvođačima, glavnim stageom na otvorenom za najveće izvođače i sportskom dvoranom gdje su koncerti trajali do 4 ujutro. Šatori su dobili imena po likovima iz nordijske mitologije i cijeli festival je odisao tim ozračjem. Usprkos standardnim pregledima na ulazu i primjerenom broju zaštitara atmosfera je prilično opuštena, za razliku od nekih drugih festivala gdje strogoća redara ponekad previše utječe na raspoloženje gostiju festivala.



Izvođači

Za četiri dana trajanja festivala, Radiohead, Die Antwoord, Róisín Murphy, Gus Gus, Stacey Pullen, Goldie i svi ostali izvođači pretvore ovaj grad u pravi 'Ravekyavik' . Na festivalu se može naći ponešto za svakoga.. Od trapa, hip hopa, islandskog techna i tech housea i elektronike, Skream-a i Of Monsters And Men do Deftones-a i hard core bandova u Ragnarok šatoru.

Poprilično dobro zamišljen koncept i program su pokvarili problemi s letovima zbog kojih se mijenjao raspored izvođenja a neki su i otkazani. Jedini propust organizacije je bio premještanje Die Antwoorda u manju dvoranu koja nije mogla zaprimiti sve ljude koji su željeli vidjeti njihov vrhunski nelektrizirani show. 




Veliki je faktor festivala također bilo vrijeme, koje se mijenjalo iz sata u sat i za koje smo mi južnjaci bili potpuno nepripremljeni.

Naime islandsko ljeto više sliči kasnoj jeseni u Hrvatskoj, iako, kažu, na momente kada stane vjetar, temperatura dosegne i 25 stupnjeva. Priroda je ovdje surova i svakako ju ne treba podcijeniti. Treba se obući dobro i obavezno ponijeti kabanicu. Vrijeme se ovdje mijenja svakih sat vremena.

Ekipa


Hladno vrijeme i kiša nisu sprječavali ljude da se zabavljaju. Islanđanima su ovo najtopliji dani u godini i solsticij je samim tim razlog za slavlje. Priroda sa suncem koje se nikad ne gasi toliko moćno utječe na ljude da se došljaci ne sjete spavati. Noć nikako ne dolazi i čovjek samo odjednom shvati da nije 9 navečer, kao što se čini, već 2 ujutro. Najviše je bilo Nordijaca na festivalu, ali moglo se naći ljudi iz svih strana svijeta.



Energija

Većina posjetitelja festivala ne dolaze na Island samo zbog festivala, već i zbog prirode i samog solsticija. To jedinstveno i pomalo nadrealno iskustvo ima toliko veliki utjecaj na sve ljude, da se energija samog festivala ne može usporediti sa niti jednim drugim.

Cijeli festival djeluje pomalo kao nekakvo vikinško selo, pomalo vašarski, sa veselim, izrazito pristojnim ljudima. Za wc se strogo poštovao red, ali nikada se nije dugo čekalo. Postavljeni su obični plastični toaleti, ali dovoljan broj i na strateški dobro postavljena mjesta. Najviše iznenađuje briga za okoliš, ne svi, no većina posjetitelja je bacala otpatke u kante, a tijekom cijelog festivala mlada ekipa brinula je da festivalski prostor ostane čist. Pohvalno je također što je postavljen mobilni bankomat. Osim velikih vikinških figura nije bilo previše dekoracija na festivalu, usprkos tome što je cijelo vrijeme dan, nekoliko lampiona i sličnih ukrasa bi možda pridonjeli festivalskom raspoloženju.



Hrana i piće

Što se hrane i pića tiče ponuda je više nego izvanredna. Od sushi bara, fish and chips štanda do veganskih i vegetarijanskih lokalčića, meksičke hrane i vafla. Izbor je više nego velik ali i cijene su također. Nekakav manji zalogaj je oko 10 Eura tj. 1600 islandskih Kruna. Dobra stvar je što se na ovom festivalu plaća novcem, a ne tokenima ili karticama s kojima sve na kraju bude za nijansu skuplje. Sokovi su poprilično jeftini, oko dva Eura je sok, a alkohol je skup, kako se već može očekivati. Alkoholno piće ćemo platiti otprilike 6 Eura. Plaća se isključivo u Krunama.

Općenito

Cijena festivalske karte za naš standard nije šala. 150 Eura je ulaz za obične smrtnike, a postoje još razni aranžmani za ljude koji bi htjeli malo dublje posegnuti u džep i izdvojiti cca tisuću eura za party u glečeru, ili na brodu. Sam put do Islanda je ozbiljna investicija, ali isplativa za ljubitelje prirode. Ukoliko se nađete u prilici posjetiti ovaj čaroban otok, vrijedi pridodati Secret Solstice festival tom iskustvu. Puno toplih osmjeha u hladno vrijeme komplementiraju doživljaj Islanda u potpunosti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju