Sto ljudi, sto ćudi
– poznata je stara uzrečica, a može se primijeniti i na ukuse ili bolje rečeno, okuse. Nije nam drago, ali znamo da u Kini jedu pse, u Italiji su na menijima znale biti mačke, u Aziji su popularni insekti… Ovaj popis možda ne ide u te krajnosti, ali nam od njega sigurno neće curiti sline. Pogledajte neobična jela koja mogu voljeti samo lokalni stanovnici.

1. Francuska

Francuska je poznata po svojim sirevima, ali ovaj spada u posebnu kategoriju. Mimolette je specifičan po svom jedinstvenom procesu starenja. Ako ste ga ikad jeli i pitali se od čega su sitne rupice, možda bi bilo bolje da ne saznate odgovor. Ovim sirom hodaju grinje i ostavljaju rupice u kori. Zahvaljujući njima, sir ima zemljani okus tvrdog sira koji stari od 6 do 18 mjeseci.

2. Meksiko

Porijeklo kukuruza seže 7 tisuća godina u prošlost, a počeo se koristiti u Meksiku, pa ne čudi da Meksikanci imaju stotine načina za njegovu pripremu. Jedan je zaista poseban. Huitlacoche ili meksička gomoljka gljivična je izraslina na kukuruzu koja ovoj namirnici daje drvenkast i zemljani okus.

3. Azija

Azija vjerojatno prednjači po neobičnoj hrani, ako se neke namirnice uopće mogu nazvati hranom. Ovdje ćemo izdvojiti jednu od njih. Ako su vam stoljetna jaja zvučala čudno, pripremite se – može biti i gore. Popularan su doručak u Aziji jaja s pačjim embrijem, serviranim u jajetu. Preporuka za jelo: lagano otvorite ljusku i posolite te dodate ocat i druge začine. Zatim skinite malo veći sloj ljuske i pojedite sadržaj. Navodno je vrlo nutritivno.

4. Finska

Oni koji su preživjeli, kažu da ima slatkast okus poput javorova sirupa, toliko dobar da je za umrijeti. Šalu na stranu, otrovna gljiva proljetna moždanica ili proljetni hrčak, zabranjena u većini europskih zemalja, u Finskoj se priprema kao delikatesa, a koristi se uglavnom za umake u rižotu. U njezinoj pripremi potrebna je posebna pažnja kako bi se odstranili glavni toksini. Tako se uglavnom dva puta prokuhava, ali ni to ne uklanja sav otrov, pa nuspojave za one slabijeg želuca mogu uključiti mučninu, čak i smrt. Ipak, nema zabilježenih kobnih slučajeva, čak ni trovanja.



5. SAD

Kamenice s Rocky Mountainsa nisu školjke, ako ste to mislili. Ovo jelo izmislili su američki stočari, a ključan su sastojak testisi bika. Uglavnom su uvaljani u brašno i pečeni u ulju. Znaju biti malo žilaviji, ali Amerikanci ih vole.

6. Indija

Chutney su popularni u Indiji kao začin mnogim jelima. No u saveznoj državi Chhattisgarh stanovnici imaju mali drugačiji recept, zvan chaprah. A koji je glavni sastojak? Crveni mravi i njihova jajašca. Za pripremu chapraha mravi se suše, dodaju im se začini i zaslađivači i hrskavi chutney je spreman.

7. Engleska

Mišljenja o britanskom umaku Marmitu variraju, a firma koja ga proizvodi čak je usvojila slogan 'Voli ga ili mrzi'. Koncentrirani pivski kvasac ima jak, slani okus, koji je osim u Engleskoj vrlo popularan i u Australiji i na Novom Zelandu, dok je u Danskoj neko vrijeme bio zabranjen.

8. Venezuela

Nije toliko namirnica, koliko način na koji se priprema. Možete li zamisliti da jedete leću ili crni grah, ali slatke? U Venezueli ih jedu upravo takve i ne mogu ih drugačije ni zamisliti.

 

 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju