Ako bi morali odabrati jednu od svih turističkih destinacija u Istri, Rovinj bi mnogima bio prvi odabir. Smješten tik ispod Limskog kanala, Rovinj je jedno od najromantičnijih odredišta Hrvatske, u kojemu je povijest ispisana na najljepši mogući način. Danas nam kao podsjetnik na neka prošla vremena ostaju predivne, uske, zbijene kuće, ulice i trgovi, kao i bogata sakralna baština.

Posjetite li Rovinj neće vam nedostajati sadržaja za kvalitetno provođenje vremena. Zaputite se do poluotoka na kojem se nalazi staro središte grada, istražite staru gradsku palaču s vijećnicom, prošećite do crkve sv. Eufemije, koja je ujedno i najveći spomenik u gradu.



Poželite li posjetiti neke od muzeja, savjetujemo vam da se zaputite do Zavičajnog muzeja u kojem se krije arheološki postav posvećen pomorstvu, zatim zbirka starih majstora, kao i soba Alexandra Kirchera, poznatog moreplovca, slikara i ilustratora. Za ljubitelje malih, skrivenih i drugačijih muzeja tu je Eko muzej "Kuća o Batani", svojevrsno interpretacijsko i dokumentacijsko središte ekomuzeja u kojem je kroz tri galerijska prostora prikazan život mornara.

Rovinj je, osim po kulturnim atrakcijama, poznat i po predivnim prirodnim ljepotama. Moramo priznati, cijela Hrvatska je predivna, no u Rovinju je jedan poseban "šmek". To ćete najbolje moći doživjeti posjetite li maleni otočić sv. Katarine smješten nasuprot grada, a donosi mir, nekoliko predivnih uvalica te Zlatnu, Srebrnu i Brončanu stijenu: dobre odskočne daske za skok u more. Poželite li na otoku provesti noć, dvije, pet, deset, tu ćete pronaći i istoimeni hotel Katarina, romantično utočište brojnih zaljubljenih turista. Ispred samog hotela je i raskošan vrt iz 19. stoljeća koji je atrakcija sam po sebi.

Rovinj nudi brojne mogućnosti za smještaj, pa se tako i odabir pravog hotela može činiti kao izazov. Istina, ako sad planirate godišnji, razmislite o tome da što prije rezervirate smještaj jer ljeto je blizu. Ako vam boravak na otočiću sv. Katarina ne dolazi u obzir, u rezidencijskoj četvrti, a opet veoma blizu mora, smjestio se hotel "Vila Lili". Imate parking, a na odmor možete povesti i svog kućnog ljubimca.



Ako želite ipak svoj odmor provesti izvan velikog mjesta, tada je malo ribarsko mjesto Vrsar bolji odabir za vas. Smješten je svega 30-ak kilometara od Rovinja. S druge strane Limskog zaljeva, Vrsar je dom brojnim atrakcijama koje ponosno krase vizuru grada više stoljeća. Davne 1743. godine posjetio ga je i poznati talijanski zavodnik Giacomo Casanova, koji mu je posvetio i nekoliko stranica u svojim memoarima. Poželite li u Vrsaru provesti nekoliko dana, vrijeme je da rezervirate svoj odmor u turističkom naselju Petalon, smještenom svega 700 metara od centra grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju